发帖
手机端
扫码访问

食通天深圳系列(8)貴州酸湯魚館

3671 |9

返深圳搵食,川菜、湘菜、贛菜、滬菜~~~都食得多,至於黔菜就從未試過。今次去到呢間叫貴州酸湯魚館嘅餐廳,老闆介紹我哋食酸湯魚火鍋,當侍應將一鍋酸湯魚捧出嚟嘅時候,一陣陣好勁嘅酸味係咁飄埋嚟。

位置:福田區梅林路4號鴻運大樓二棟首層

酸湯魚算得上係貴州嘅地道招牌菜,做法來自苗族,所以又叫苗家酸湯魚。湯底係用煮過嘅米水,材料主要係蕃茄,將蕃茄洗淨晾乾,唔切開整個放入瓦缸加鹽(蕃茄:鹽=10斤:1斤)腌泡15~20日,另外仲有木姜籽、貴州酸筍調味。

其實木姜籽係有啲竅妙,喺酸湯裏面煮下煮下就會發揮作用,可以令酸湯嘅口感變得更加醇厚,酸得嚟唔會嗆喉,辣得嚟唔會辛麻,味道酸中帶辣,有少少似滇菜個種酸辣嘅口味。

以前嘅食法係將魚肉放哂入去湯鍋加熱煮熟,但係浸喺酸湯裏面嘅時間太耐,會影響咗魚肉嘅鮮味,所以後來就改咗分開上檯,好似平時打邊爐咁樣食法,可以保持魚肉嘅鮮嫩口感。

因為魚肉係靠酸湯短暫加熱而入味,食慣酸辣嘅人會覺得味道好淡,咁就會用腐乳、芫荽、蔥花、辣椒醬再加上一勺酸湯攪勻成為特製嘅蘸水,類似我哋所謂嘅醬汁,點著嚟食更加有風味。

酸湯魚一般都係會用鮎魚,又叫鯰魚,坊間俗稱大鬍子魚,肉質嫩滑鮮美,加上即灼即熟即食,所以口感細膩而且仲好彈牙。將個啲配菜~蘿蔔、大白菜、凍豆腐放埋落鍋,真係愈煮愈入味。

貴州卷粉嘅賣相有啲似廣式豬腸粉,但係口感就冇豬腸粉咁滑。先將白米打成米漿再加入配料,倒入去一個大圓盤搖勻,然後高溫蒸熟。另外,卷粉又叫剪粉,即係將一大塊卷粉剪成一條條咁樣,加埋醬料撈勻嚟食。

评分

這個酸湯魚火鍋口唔錯喎要去試一試

勁勁勁, 一次要试试

睇見都想食

Good hotpot.
looks delicious.

好似幾好味咁啵

好似好spicy 咁

賓州兄唔單止識食 仲識整添

看得肚子饿了

CHING...有无MAP啊...唔知点去个度啊