发帖
手机端
扫码访问

深圳罗湖东门商圈美味餐馆推荐

关闭 [复制链接]
5189 |27
楼主 发表于 2008-12-8 11:51:53 | 显示全部楼层 来自: 香港

回復 20# 的帖子

“雪蛤膏炖原個椰子”二十多元很正。

咁平?好多店都要68蚊,雪蛤膏炖木瓜都要48蚊。下次一定要去試下。

楼主 发表于 2008-12-8 11:54:24 | 显示全部楼层 来自: 香港

回復 19# 的帖子

聽講樂園路D海鮮店的質量唔掂,衛生比以前差好多。好耐冇去了。

如無記錯應是28元,上次去時也無了,還有那紅燒魽魚、雞蛋焗魚腸,
平、正,也無了。(現在好像扮高檔)
所以不值再去。

回復 22# 的帖子

在大陸所有食店都是一樣啦!

看不見就是“福”!

不拉肚子又是“福”!

不只在樂園路的海鮮店。!
(它們的海鮮平但上桌時分分鐘換了次一等的給您,但都是平均便宜過香港,
    不過在香港的海鮮食店也不是有同樣的事!)

可以講90%以上的食店,都是用味精的,
小部份還好用雞精。
(因在cctv 的美食介詔做菜的節目中,請來那些什麼名店、酒店的大師父都是用味精!)

楼主 发表于 2008-12-30 15:04:12 | 显示全部楼层 来自: 香港
前幾日夜晚同個朋友行過樂園路時,發現新開一間“春穀園砂鍋粥”店,朋友提議入去試下。
入店坐低之後,睇下餐牌,發現D嘢唔算貴,服務員介紹話新開張有D特價菜,但我哋點左幾樣,除左青菜,其他都話已經冇了,我一睇表果時只系七點鍾。算啦,冇特價菜就食其他原價菜。朋友話既然系食潮汕菜就一定要試“鬍椒酸菜豬肚湯”,呢個菜系潮汕特色菜。呢間店出菜好慢,以為生意好先會慢,但我見個店裏面好少客,加埋我哋張台先系三張台有客。都系算啦,反正我同朋友都唔趕時間。
我哋食到一半時,另外一個朋友要過來一齊食,於是我哋就加點幾個菜,出菜都系好慢,足足等左45分鐘。期間我哋問服務員催下廚房,服務員有冇去催唔知,因為冇回複。仲有果D服務員好亂,應該系新手。
ok,埋單時,我就要求睇LIST,好奇怪的事:兩個一樣的青菜竟然系兩個價錢。問服務員,佢話一個系特價一個冇特價,咁朋友就問系唔系度食嘢只能夠食一個特價菜,佢又話唔系,又問佢點解一個系特價一個冇特價,佢又話唔出理由,就話落單時一個系特價一個冇,暈,咁樣的事都有。
後來,另外一個服務員過來系佢哋自己搞錯左。
唉!咁樣的店,我應該唔會去第二次。

楼主 发表于 2008-12-30 15:15:56 | 显示全部楼层 来自: 香港
前日早上經過湖貝路時,見到系“江浪潮州粥”附近開左一間“一品腸粉王”,覺得有D肚餓於是入去試下。因為系早上,唔想食油膩嘢,於是點“爽滑豬肝粥”,覺得比較清淡D。
系度等時,我睇左餐牌,覺得整體價錢比國貿果度個“荔灣腸粉王”貴。
粥出來啦,有D熱,聞下味道算OK。食果時,唔知系D豬肝放得耐仲系煮得太老,沒爽滑感覺,味道都沒國貿果間好。
算啦,反正呢啲嘢都唔系好貴,食得飽就OK啦。

多謝c兄報告

多謝,唔該!!!