发帖
手机端
扫码访问

食通天深圳系列(6)菜香根酒樓

3214 |4

食通天深圳系列(6)菜香根酒樓

今次我所介紹呢間菜香根係湘菜館,起初我都攪錯,其實同個間叫菜根香嘅川菜館絕對唔同。

呢度有四層樓咁高,面積大約有3000㎡,裝修風格以「粉牆黛瓦」為主調,可惜位置較為偏僻,交通亦唔係太方便,好多人又淨係記得上手嘅老四川,反而對菜香根冇乜嘢印象,所以場內嘅生意亦只係一般。

位置:南山區科技園科興路10號(大中華百貨後面)

楼主 发表于 2008-8-28 23:35:16 | 显示全部楼层 来自: 香港

四道主菜~~~

砂鍋回頭魚
肉質鮮嫩而細滑,而且少骨仲啖啖肉,仲加咗紫蘇嚟辟腥,湯味更鮮,只係稍嫌湯汁太辣反而微微蓋過魚肉嘅香味。

榔芋蒸排骨
綿甜香糯嘅檳榔芋,吸收哂排骨滲出嚟嘅肉汁,鹹淡適中而略帶微甜,係少有唔辣嘅主菜,食完齒頰留香。

黃燜水豆乾
起初入口仲以為嚿嚿都係老豆腐,但係食落口感又幾細滑,加上係用高湯嚟煮,香濃滋味。

青椒燜臭豆腐
其實冇想像中咁臭,再加埋獨有嘅秘方,完全唔係街邊檔個種臭豆腐咁樣,非常香口又惹味。

楼主 发表于 2008-8-28 23:40:08 | 显示全部楼层 来自: 香港

其它各款美食~~~

黃悶豆渣
係一款地道嘅湘菜,而菜香根呢款屬於正宗邵陽嘅做法,口感細膩而且不糊不黏,最適合撈飯一齊嚟食。

松香豆腐
表面相當香口而酥脆,而裏面係嫩滑嘅日式豆腐,再配上鹹香嘅火腿絲,愈食愈香,味道確係唔錯。

蛋黃燜南瓜
將老南瓜去核、去籽再切條,表面黐咗一層薄薄嘅蛋汁,食落外層酥脆,內層清香而且唔會油膩。

五彩迷你粽
細細隻咁樣又幾得意,仲有陣陣清香嘅桂花糖,既香甜又可口。

楼主 发表于 2008-8-28 23:45:12 | 显示全部楼层 来自: 香港

紙鍋蕨菜
所謂蕨菜,其實係東北特產嘅山野菜,但係食起上嚟啲味道好似怪怪哋。

上湯豆苗
最普普通通、簡簡單單嘅一碟菜。

好似幾好食..........