发帖
手机端
扫码访问

佛山三水美食大特搜

2416 |2

古語有云:靠山吃山;靠水吃水。佛山三水位處北江、西江、綏江嘅交界,河產嘅品種、數量非常豐富,所以當地人都鍾意食河鮮,雖則煮法簡單而唔講究花巧,但係勝在風味夠哂清新,亦有鄉郊小鎮嘅風味。講到三水嘅河鮮,原來真係有好多品種,一般常見嘅河鮮有桂魚、鱸魚、鱘魚、鰣魚、清明蝦、花錦鱔、毛蟹~~~等等,另外仲有嘉魚、和順魚、龍鶪~~~等等係較為少見,最重要係當地嘅河鮮係全年都有得食。廣東人有「不時不吃」嘅習慣,而當地亦有一句「三月黃魚四月蝦;五月三黎燜苦瓜」嘅諺語,即係話農曆三月就要食黃魚,夠鮮夠肥;農曆四月就要食清明蝦,剛剛處於新舊交替嘅時候,新蝦仲未產卵而肉質先至夠爽夠嫩;農曆五月就一定要食三黎魚,而當地人所指嘅三黎魚即係我哋平時所叫嘅鰣魚,鰣魚一向都係以鹹淡水交界嘅地方活動,每到農曆五月就會游去三水一帶產卵,肉質鮮美而有獨特嘅甘香,用豉汁配紫蘇葉一齊嚟清蒸夠哂yummy!三水仲有一種罕見而著名嘅嘉魚,據講係300幾年前俾人發現,話說當年清仁宗(嘉慶帝)南巡廣東經過三水,負責御膳個位阿叔去到河邊,發現一種外貌樣衰衰而肉質又好好味嘅魚,食完都唔知條魚叫乜嘢名,嘉慶帝索性賜名:嘉慶魚。皇帝食過就自然出哂名,有唔少有錢佬但凡過節、陞官、嫁娶、賀壽~~~等等,都吩咐廚房要煮嘉慶魚。豈有此理,咁夠膽連皇帝都煮埋嚟食?後來啲人忌諱而改叫嘉魚。           

三水河鮮特產:

嘉魚
細細條咁樣而個嘴又似老鼠,最重頂多都係一斤多啲左右,最特別係魚鱗生喺魚皮裏面,而魚鱗裏面又有一層魚皮,肉質確係鮮嫩而幼滑。每年十月係當造嘅季節,但係要趁「枯水期」先至捉到。

三黎魚
即係我哋平時食開食慣嘅鰣魚,肉質較為細嫩而甘香,貼近表皮嘅魚肉係特別嫩滑,黐著魚骨啲肉較為粗,食起上嚟就有兩種唔同嘅口感。

清明蝦
清明節前後一個半月就換季,新蝦較為肥大肉厚、體型壯健,而且又未產卵,冇任何蝦籽嘅雜質在內,咬落口啖啖肉又爽又嫩。

石縫蝦
一般都生長喺水流較急嘅山坑、石罅,獨特之處在於蝦身係左右鴛鴦大細爪,靠食水裏面微生物為生,肉質較為結實而有口感。
楼主 发表于 2007-4-2 23:25:30 | 显示全部楼层 来自: 香港

佛山三水美食大特搜:田基美食

三水郊區有好多餐廳,門口招牌通常寫著「田基美食」、「珍奇美食」之類,究竟乜嘢係「田基美食」呢?所謂「田基美食」即係用鄉間田野嘅蛇、蟲、鼠、蟻、野菜~~~作為材料,煮出有獨特風味嘅佳餚。原來「田基美食」係近代起源於三水嘅地道菜式,當年「文革」三水一帶出現糧荒,有位叫鄧崇謙嘅小學校長,落田搵下有冇嘢食,連番薯都掘唔到,偏偏就搵咗好多蚯蚓、蟾蜍、桂花蟬~~~出嚟,迫於無奈都要炒埋一碟嚟食,只求填飽個肚。80年代生活水準有所改善,鄧校長仍然緬懷過去,靈機一觸喺三水白坭鎮開飯店,以所謂「田基美食」作為主打菜,最初都唔係咁講究,求其用油、鹽嚟調味,經過咁多年嘅改良,材料嘅品種、烹調嘅手法都多樣化。至於「田基美食」嘅材料,主要係「靠水而活」嘅生物與野菜,包括蚯蚓、龍蝨、土狗、桂花蟬、蠍子、竹象、蜂蛹、禾蟲、蝸牛、山坑螺、蟾蜍、田鼠、禾花雀、馬齒莧、野薄荷~~~等等亦擺埋上檯,本來係難登大雅之堂甚至有啲核突嘅材料,攪得兩攪又話係上菜,全部吞哂落肚。嘩!吊燒田鼠、油泡蜂蛹、油鹽桂花蟬、白灼蚯蚓、豉椒螺頭、冬瓜燜蟾蜍、椒鹽蟾蜍扣、蟾蜍粥、螞蟻煎蛋、滑蛋炒蠍子、椒鹽蛇碌、菊香蛇羹、禾花雀焗飯~~~等等,要幾古靈精怪就有幾古靈精怪,當地人仲食得津津有味,飯前一杯羅漢果茶、飯後一杯自釀龍蝨酒,幾個人去食呢啲蛇、蟲、鼠、蟻,一餐埋單約¥200~¥300之間,抵唔抵食又敢唔敢食真係見仁見智啦!
It is really great, thanks for your sharing, thanks a lot