发帖
手机端
扫码访问

三水臭屁醋

3008 |2

三水有一種地道風味嘅米醋,俗稱臭屁醋,以前三水家家戶戶都會買幾斤白醋返屋企,加水、加米、加醋入埕封蓋,擺喺天台或後園等米醋慢慢發酵,經過一段時間後開封,米醋變成米白色,鍾意嘅人覺得有一陣陣濃香,唔鍾意嘅人會覺得非常怨臭。當地人每逢煮米醋,整棟樓嘅人都會掩著個鼻問:嘩!邊個煲臭屁醋呀?左鄰右里甚至會問:喂!係咪煲醋呀?預埋我嗰份好喎?好嘅米醋可以生津解渴,飲完個口係唔會覺得鹹,以前從事體力勞動嘅人,返到屋企都有習慣煮米醋。

米醋味道係鹹得嚟帶啲酸,酸得嚟唔會寡,食時加埋炒香過嘅白豆、榨菜、指天椒、桂林辣醬,除咗豬骨、豬腸,有人鍾意加雞或鯽魚嚟煮米醋,亦有人鍾意加番薯,米醋味道會變得比較甘甜,甚實用米醋煮餸都幾好味。當年sars流行時,盛傳醋可以殺菌,於是三水家家戶戶都去飲醋、煲醋,結果有醋檔出現,好多阿嬸會喺市場、街邊擺車仔檔,男女老幼一齊坐低飲醋,我未食過街邊檔,曾經試過三水河口嘅新新食店,米醋算係比較正宗。間中食米醋原來有保健作用,特別係平時食得太油膩,食米醋有助消化,對防止血管硬化亦有幫助。

楼主 发表于 2007-3-31 07:25:47 | 显示全部楼层 来自: 香港

米醋喺唔同嘅地方有唔同嘅做法,但係以南海小塘最正宗,而米醋主要分為兩個工序:

材料:清水 50斤
   粘米 2斤
   糯米 2斤
   粗鹽 1斤

用一半粘米、糯米煮飯,另一半用嚟炒,炒至金黃色;同樣將粗鹽炒至金黃色;將飯、鹽、水一齊入埕,加蓋密封等米醋慢慢發酵,需時約100日。自家煮米醋,當地人有時會買(豬骨、豬腸、梅菜、白豆、尖椒、榨菜、薑)或(豬骨、大米、白豆、梅菜、花生、粟米、蒜頭),基本上係將豬骨、豬腸汆水,用薑爆炒,梅菜切細後又係爆炒,連同其它材料與米醋落煲煮兩粒鐘搞掂,可以按個人喜好,加辣椒絲或辣椒醬調味。

講到我都有D 口水流...
醋味酸,實情是碱性東西,所以吃醋並不會引致口腔發酸,和破壞味蕾感覺, 所以日本人吃酸薑, 蔡瀾教食梳打餅, 我會飲支天地一號(可惜天地一號糖精太多, 多飲未必有益)
把肉和骨筒的精華容了出來, 應該非常鮮味濃郁, 加上醋有令蒜容的香味在口腔內提升的特質,有機會去一定要試一下!!!