发帖
手机端
扫码访问

風子飲食@之深圳福田中心城“黃記煌”

6573 |28

友人團購了這家店的4人套餐,就約上我一齊吃。

約8點去到不用排隊,坐卡座,幾舒服。咁睇下我們食啲mup, 去片~~

@@前菜,涼拌青瓜。爽口! !

@@三汁燜鍋,配料有:蒜頭,紅番薯,番茄仔,菜椒(黃/紅/青),枸杞,紅棗等。 。

@@三汁燜鍋,選了三樣主菜:鯰魚,雞和牛蛙(田雞)。三樣嘢都塗過秘製醬料。

經過特製鍋,15分鐘過後,啲嘢都燜熟7-8成熟。 。

鎮店之寶“特製三汁醬”?

撈落面上。 。蓋上鍋蓋,再燜多5分鐘。

打開個鍋蓋一陣香噴噴撲鼻而來,睇落都返流口水。 。開食啦~~{:soso__3933170939815191812_3:}

@鯰魚,肉質相當鮮嫩!好綿幼!又冇咩幼骨!不過呢,有陣頗重嘅土味,唔同鯇魚嗰種土味,我就唔多接受到。 。

@牛蛙,腿部嫩肉大大舊,索曬啲汁,非常美食!{:soso__3630932397840220137_3:}

@@食完再加高湯落個鍋,滚咗之後又可以打下邊邊。 。唔錯。 。

@@牛肉丸
把鬼! !粉太多,無味!同潮州嗰啲差天共地!

@@土豆片

@@油麥菜

呢餐都幾滿足咯,團購價都喺好抵! !但原價都食得過。 。

PS. 不過有一樣唔好就喺,食完出來一身油煙味!最好不要著冷衫去咯,吸得仲犀利

原來此店都大有歷史!搞自網絡:

黃記煌三汁燜鍋源於清代御膳名餚香辣汁魚。清同治年間,御膳房總管黃鈺玖隨駕南巡,同治皇帝品遍各地佳餚,尤喜香辣汁魚,贊其“鮮香綿嫩,回味悠長”。黃鈺玖遂從民間索來秘方,回宮後按此秘方熬製湯汁,選用上乘活魚用砂鍋燜制,其味芳香,回味雋永,成為當時皇帝宴會百官的一道名菜。光緒末年,時任慶王府總管的黃杰臣得到祖父黃鈺玖的親傳,香辣汁魚又成為王府席宴上一道佳餚。

黃杰臣後人黃振歐先生是我國著名營養學專家,與其子黃耕先生(高級烹飪技師)一道潛心研究養生飲食,大膽創新,在祖傳秘方基礎上結合傳統滋補論與現代養生學說,創出這道以宮廷菜餚精華為基礎的、適合現代人飲食特點的養生環保佳餚——三汁燜鍋。該燜鍋原料的選擇與原料之間的搭配均經過科學計算,追求達到營養均衡的完美效果,食客在食用燜鍋的同時,還可以加入特製鮮湯涮吃多種肉類及蔬菜。黃記煌通過美食來養生,絕對讓人讚不絕口!讓我們與黃記煌的偶然相遇變成定期的相會,一同品味這燜出來的好味道!

评分

呢間我都食過,如果原價我覺得幾貴,其實最好食係個醬汁

楼主 发表于 2012-1-5 19:02:52 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

呢餐原來好似240蚊,團購130蚊。活動已結束。

醬汁喺特製,燜啲嘢出來索入啲汁又真幾好味!

黃記煌 鐵盤 類食物 比較出名~ 唔系主打火鍋呢D...所以 牛丸應該唔會揀好既賣。

應該同寶安路果間同一公司,
上次食完都覺得幾好!

楼主 发表于 2012-1-9 00:33:15 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
kayee 發表於 2012-1-7 11:08
黃記煌 鐵盤 類食物 比較出名~ 唔系主打火鍋呢D...所以 牛丸應該唔會揀好既賣。 ...

呢啲o埋叫敗筆囉!因小失大! !

楼主 发表于 2012-1-9 00:34:55 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
無爭有為 發表於 2012-1-7 19:06
應該同寶安路果間同一公司,
上次食完都覺得幾好!

聽講總部在上海,呢間好多加盟店!唔喺連鎖。

下次有機會去食,會點牛蛙和雞兩樣。正!

ken_choy 發表於 2012-1-9 00:34
聽講總部在上海,呢間好多加盟店!唔喺連鎖。

下次有機會去食,會點牛蛙和雞兩樣。正! ...

我就鐘意食尋龍魚啦,
始終係香港少有接觸!

ken_choy 發表於 2012-1-5 19:02
呢餐原來好似240蚊,團購130蚊。活動已結束。

醬汁喺特製,燜啲嘢出來索入啲汁又真幾好味! ...

130蚊抵玩好多
個次兩條友食尋龍都3舊水埋單

ken_choy 發表於 2012-1-9 00:33
呢啲o埋叫敗筆囉!因小失大! !

:y-82:前日去食黎。好彩有睇你份報告......
有個朋友想叫牛丸 俾我阻止佐 先可以逃過一劫:y-59:THX~