发帖
手机端
扫码访问

吉禾田情調高雅

2808 |13

吉禾田的裝修格局, 還以為是間比情侶浪漫的西餐, 原來是昭間主打粥底做火鍋的食肆 !

禾米粥底粥底是用香米老火煲好, 然後隔渣剩下粥水炮製, 很滑, 用來做火鍋底,令所有食物都變得更滑 , 更有營養, 真有心思 !!

白貝平時食此具殼類海鮮多以豉椒炒, 但今次以粥水清滾熟, 不用點醬也也很美味, 一個字!!

中皇雞異常的滑, 滑得來又有質感, 不錯.

鯇魚片待應一拿出來看見魚片新鮮到返晒光已想食了, 夠晒薄, 配粥吃, 特別嫩滑!

魚骨煎焗夠乾身, 外脆內軟, 是我吃過煎得最好味的魚骨啊!

DSC00070.JPG DSC00072.JPG

手打雙丸果然是不一樣的小丸子, 肉鮮且有餡, 好食 !!

鮮蝦新鮮彈牙, 正常水準 .

撈味菜’, 油撈成的生菜, 生吃是美味的中式沙律, 放人粥同樣好味呢 !

雲南小瓜炒上肉其實只是家常的脆肉瓜炒瘦肉, 清清地, 不過味道夠親切感, 令人想起 “, 所以亦很賣得 !

醬爆黃角同樣是令人想起的感覺, 很惹味 !!

油條 香脆, 但略為油膩, 不太健康 .

博餐估不到這家鄉甜點如此令人回味, 燸米卷上花生, 芝麻及糖, 煎得香脆, 食完想再食, 似乎在其他食肆找不到 , 一定要試 !

评分

如果是情侶,那一定要去看番

好吸引呀, 難道真係要去會一會佢, 可惜waiting list 太長, 又再嘆句"人生苦短, 美食太多"

看“吉禾田”的裝修格局, 還以為是間比情侶浪漫的西餐, 原來是昭間主打粥底做火鍋的食肆 !
  禾米粥底 –  ...
wisebird12345 发表于 2010-11-13 11:45

多謝師兄精彩報告,,
可否再講詳細少少,,eg 幾錢,,地點,,etc,,
你編輯過我再加分啦
Thankyou:em17:

地方裝修很 ro , 還有什麼可推薦

好吸引呀, 難道真係要去會一會佢, 可惜waiting list 太長, 又再嘆句"人生苦短, 美食太多" ...
bonsonhui 发表于 13/11/2010 12:50

冇錯,一定要去試試。 。 。等你包膠!:y-17:

冇錯,一定要去試試。 。 。等你包膠!
ken_choy 发表于 2010-11-17 17:02

去都可能唔出啦, 太多同一間報告無MOOD出

去都可能唔出啦, 太多同一間報告無MOOD出
bonsonhui 发表于 17/11/2010 17:42

寫出你自己cmmts jek...:y-10:

回复 5# vanso1207

菜式啊,撈味菜,超正。
前几日,同另一半去食,一樣好正。:y-80:

寫出你自己cmmts jek...
ken_choy 发表于 2010-11-17 18:18

話就係咁話, 但寫離寫去都係一樣好食就唔知點咁, 睇下點先啦, waiting list 太長啦