发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳羅湖區東門美食廣場“為食館”-(有相)

5793 |15

昨天下午在cafe5歎完下午茶,出完個report. 友人電話就到。。。

話想去行東門。。。好,10分鐘後M記門口等。。。:y-84:

一起去了東門町逛,去年開張的一個新場,感覺不錯(起碼比西華宮那邊新)。

愉快的時間總是過得很快,逛了兩個多鐘。餓了也累了。。就想去找點東西吃。:y-68:

友人建議去美食廣場“為食館”(太陽廣場大門對出二樓比薩克對面):y-5:

友人想食海鮮炒烏冬。就叫咗個鐵板海鮮炒烏冬。。

賣相唔錯。烏冬彈口,牙菜晶瑩,蝦一邊焦焦地。。正~

不過尤魚唔系幾新鮮:y-105: ,搞混曬味道。真系失敗~~:y-55:

友人說這裏羅卜牛腩飯都不錯。。OK就羅卜牛腩飯lar~~

牛腩悶得夠火候,夠淋~

白羅蔔夠淋,嗦曬d 汁入。。正~~:em6:

點解會有紅羅蔔嘅??唔明:y-9: ,以前食開亦未試過紅羅卜悶牛腩。。

送兩個例湯(苦瓜煲龍骨),我飲一啖即刻濾咗出來:y-19: 。。味精唔曬錢啊:y-29: ~~

叫兩杯凍飲算。。。

羅卜牛腩飯= 18

鐵板海鮮炒烏冬= 23

凍咖啡= 10

凍奶茶= 10

勝惠61蚊人仔

落樓見到街邊凳上好多人圍觀,友人話只兔仔好cute~~:y-11:

行埋過去睇睇,只寵物兔真系好乖巧,唔怕人~任摸任影唔嬲~~ {:4_137:}

:y-67: 完成篇:

@風子飲食@之深圳南山風波莊試食篇(安徽菜)-(有相)

http://www.vshare.cc/thread-371217-1-1.html

@風子飲食@之深圳南山區波托菲諾休閒篇-(有相)

http://www.vshare.cc/thread-371228-1-1.html

@風子飲食@之深圳羅湖區地王hi tea-(有相)

http://www.vshare.cc/thread-371357-1-1.html

@風子飲食@之深圳羅湖區地王cafe5西餐廳-(有相)

http://www.vshare.cc/thread-372092-1-1.html

@風子飲食@之深圳羅湖區東門美食廣場“為食館”-(有相)

:y-18: 預告篇:

@風子飲食@之深圳羅湖區東門九龍城廣場上海餛飩店-(有相)

@風子飲食@之深圳羅湖區xxx海鮮酒樓

@風子飲食@之深圳南山區xxx大排檔

@風子飲食@之深圳福田區xxx咖啡廳

@風子飲食@之深圳龍崗區又x城酒樓

7/8月份將大多時間出trip東莞/廣州,有機會一定出report同大家share..

-end-

评分

謝ching的分享
睇來可以不去:y-17:

楼主 发表于 2010-5-26 20:57:56 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

昨天下午在cafe5歎完下午茶,出完個report. 友人電話就到。。。話想去行東門。。。好,10分鐘後M記門口等。 ...
ken_choy 发表于 2010-5-26 15:52

早幾年係東門開店果陣,午餐一般都係去鎮興茶仔整個下午茶
發覺東門除咗 KFC、豬腳飯、杏花樓 (已結業)同地下街楼上果間小炒好食啲之外
期餘都不敢恭維,近年多咗中威食街、檸檬街、便所之類食店先致有番啲起色
但講到晚飯!除咗上酒樓幾乎沒選擇,餘係得文化宮裡面果間醒記

楼主 发表于 2010-5-28 16:05:26 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
早幾年係東門開店果陣,午餐一般都係去鎮興茶仔整個下午茶
發覺東門除咗 KFC、豬腳飯、杏花樓 (已結業)同 ...
福田十一郎 发表于 28/5/2010 10:29

豬腳飯-- 邊度有得食?
ching, pm me the address ok? tks~~

我覺得東門一般不好吃

個烏冬都好足料:)起碼唔會幾粒蝦仁就算

價錢普通啦...
賣相就唔吸引喇...
不過佢個燜牛腩...紅蘿蔔真係幾怪
通常都白蘿蔔架啦~

一D都唔抵哦。。。去睇兔子差唔多

楼主 发表于 2010-5-29 20:59:06 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
我覺得東門一般不好吃
k0221 发表于 28/5/2010 20:15

東門舖頭租貴,平極有限,同埋平價無好野羅。。