发帖
手机端
扫码访问

小朋友穩食日誌(9) 地王高級巧味

4781 |18

http://www.sofood.cc/restaurant_sr.php?shopid=2463

其實早前(約1個月)已經見到jerry哥哥介紹這家巧味hi tea 覺得很吸引 只是當時沒有留意名稱 最近再經潮人師妹同drydry1再介紹及有打折 這情況下無理由唔去1試 及為各位帶來最新消息:y-87:

味道:75分★★★
乾淨:85分★★★★
地方:85分★★★★
方便:85分★★★★
服務:80分★★★★
抵食:75分★★★ (以打折計) 60分★★★ (以正價計)
評語: 價錢一般 份量足夠 服務到位 食物味道還可以
適合一個人去: 應該都可以
味精指數: 唔太覺
人均消費: 32元
WIFI上網: 見到有 ken_choy哥哥話唔係呢間店自己既 所以你見到冇唔好話我
總體平均分: 80.8分★★★★ (以這餐打折計) 78.3分★★★ (以正價計)

好了 眾所周知 這家餐廳是在地王大廈 去果度好方便 踏地鐵去到大劇院站D出口就是地王大廈

一上到地面你就會見到則門入口同巧味既廣告
IMG0024A.jpg IMG0022A.jpg
就在那裡行入去

見到ICBC右轉就可以踏升降機直上4/F了

記住唔好左轉呀 會去左商場裡面 上4/F就去左同系既稻香架喇 佢地雖然係同一層 但係唔通架
小朋友就係懶醒:y-18: 以為更係商場上去啦 行錯左就要落反1層在3/F
行這個方向去踏番部lift先上到去

1上到去當然覺得地方好大同好靚啦 各位已經介紹過好多影過好多靚相
小朋友d室內相影得好差 唔貼喇
其實最初既感覺係以為佢係幾高級既餐廳 但係其實佢係一間幾高級既茶餐廳先真 無論從佢自己既定位 名稱 到裡面既擺位 服務 都係 同我想像係有d距離既

第1時間就穩左個卡座坐低
正如之前講 呢度係25/5之前係打5折的 但現在已經不包飲料了 飲料是照原價的 我亦打聽到下午茶的優惠在之後應該還會繼續有 而且部長講25/5之後會有新優惠 點食品加1元可以有小食之類比如雞翼 希望大家明白所有優惠是以到時餐廳作準:y-80:
IMG0003A.jpg IMG0002A.jpg
我看了好久 最後要了瑞士汁干炒肥牛河 貪佢容易試出餐廳好唔好 同埋一杯港式鴛鴦 要佢用冰鎮上(本來是唔可以的 冰鎮的只有冰鎮奶茶) 最後還送了我例湯呢:y-28:

冰鎮港式鴛鴦 10元 90分★★★★
先來冰鎮港式鴛鴦 要求冰鎮上佢真係做度 但係真係比佢吹脹:em18:  裡便杯鴛鴦同我照樣加冰 咁冰鎮黎把x咩:em16:  冇計為有人肉減冰 用隻羹畢晒佢去杯"imac"水度
但係杯鴛鴦得反咁多:y-26:
杯imac水變成咁樣
不過飲落真係好好飲架 好有港式風味 唔比咁高分都唔得 仲要飲到尾都係咁好味 冰鎮丫嘛

瑞士汁干炒肥牛河 22元(5折後) 65分★★★
IMG0013A.jpg IMG0014A.jpg IMG0015A.jpg
跟住黎左個主菜 瑞士汁干炒肥牛河 好失望呀真係:y-64:  果然一點呢樣就試出佢得唔得
其實佢已經唔算多油架喇 都算有反多少功架 都好有平時牛河既味 當然唔係最好啦 同我食過最好味既爭左半條街以上 可能因為瑞士汁仲覺有d甜味添 味道唔算差既
問題就出係d牛肉 唔係肥牛都唔緊要 反正我唔care d牛肉完全冇肉味 唔係冇牛味窩 係肉味都冇 仲要好乾 真係唔叫佢干炒都有d過份呀 不過成碟河粉都好大碟 加反d分啦

最後佢送埋個普通例湯 冇乜特別啦 冇乜好寫 冇驚(意想不到) 亦冇(訝)喜 唔算係味精湯既

總計成餐食物一般 飲品好味 環境舒適 價錢打折一般啦 唔打折都真係幾貴下44蚊個唔好味既牛河 來下午茶坐反1個下午就幾好 真正係1間高級茶餐廳

後記: 今次開始加了WIFI上網1欄 希望對各位有用 尤其是呢d去hea1個下午既地方 有WIFI上網就過引好多 呢篇報告都幾嘔心瀝血 前後整左冇3個鐘都有2個半鐘喇 仲要夜媽媽 同drydry一樣? 好啦 睇下聽日可唔可以整埋篇試食啦 拜拜goodnight

小朋友穩食日誌(1)羅湖金光華哈大師
小朋友穩食日誌(2)羅湖萬象城美食廣場珍香小鐵板
小朋友穩食日誌(3)羅湖金光華馬拉爸爸
小朋友穩食日誌(4)羅湖東門中威飲食廣場九龍灣茶餐廳
小朋友穩食日誌(5)羅湖人民南路正斗茶餐廳
小朋友穩食日誌(6)羅湖金光華哈大師之二
小朋友穩食日誌(7)羅湖東門步行街鴻展廣場芭蕉泰國餐廳
小朋友試食簡報(1)福田三大炮川味特色食府
小朋友實況報導(1)羅湖檸檬街港記廚房
小朋友試食簡報(2)羅湖寶安南路 滕王閣食府
小朋友穩食日誌(8)福田振華路 迪富賓館西餐廳
小朋友試食簡報(3)福田金地名津 關內日本料理
小朋友試食簡報(4)福田海濱廣場 高跟7號音樂烤吧
小朋友試食簡報(5) 羅湖東門 三大炮川味食府
小朋友試食簡報(6) 羅湖東門南路 廣源港式茶餐廳

评分

的確是一處好適合hea既地方!:y-87:

我尋日本來都想去,
可惜有意外去唔到...
睇黎我試唔到全單五折囉...:y-85:

好多人去試過呢間哦,我都唔執輸,休息一定去睇↓

tks fr shrng~~:em17:

ching, 我昨天啱去完返來。 。
問過個manager佢話條線dline唔係hi tea噶,佢地本身set wifi。 。
提醒各位,系度用別人wifi上網就要小心d啦。 。

另外,hi tea全場每個坐位亦都無set電源插須。 。帶火牛去都無x用。

楼主 发表于 2010-5-22 01:19:38 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2010-5-22 01:20:28 | 显示全部楼层 来自: 香港
我尋日本來都想去,
可惜有意外去唔到...
睇黎我試唔到全單五折囉...
Chocobo 发表于 2010-5-21 08:45

仲有幾日嘛

楼主 发表于 2010-5-22 01:20:54 | 显示全部楼层 来自: 香港
好多人去試過呢間哦,我都唔執輸,休息一定去睇↓
小綠 发表于 2010-5-21 11:34

要快喇

楼主 发表于 2010-5-22 01:23:54 | 显示全部楼层 来自: 香港
tks fr shrng~~

ching, 我昨天啱去完返來。 。
問過個manager佢話條線dline唔係hi tea噶,佢地本身set wifi。 。ken_choy 发表于 2010-5-21 11:58

這是什麼意思呢?
我記得之前有師兄/妹講過話佢地有自己wifi我去到先用咋

仲有幾日嘛
小朋友仔 发表于 2010-5-22 01:20

唔會喇...
下個禮拜冇咩事都唔使返上去...
所以食唔到囉~