发帖
手机端
扫码访问

廣源茶餐廳試食 Report

3493 |10

咁次第二次參加試食,安排系中午,因為有的難穩,而且由第個巷仔入去。問咗幾個人先穩到,仲兜咗個大彎。直入正題,睇下lunch咩情況先。

推薦菜式:  鯽魚豆腐湯、涼拌青瓜、香芋南瓜煲
消費:人均 30 蚊(6人)
用餐日期: 2010-01-20

環境:2.5

消費:3

口味:3

服務:4

就系轉角入去好穩的

旋转 SAM_1459.jpg

旋转 SAM_1463.jpg

今日活動主題個餐廳門口,相比之下:“港式茶餐廳”字樣仲大過“廣源”呢兩個字

臺旁邊拉出來可以放筷子同刀叉系香港茶餐廳噶特色,,但好似得筷子冇其他。

坐住張凳向后靠都幾舒服,有沒留意凳腳,會好易嗑到人同位置變細咗好多。

1. 涼拌青瓜

個樣睇落有的油,但口感都算清淡,醋味唔夠濃,但勝在青瓜好翠同新鮮,唔好見到有2嚿辣椒仔,只不過裝飾下,唔辣羅!

價錢:12 賣相:4 味道:4 抵食:4

2和味豬手

豬手仔好mini,得皮包住骨,冇肉。好采冇聞到好重個豬肉味。我對原始的豬肉味真系驚驚地。而且價錢有d貴。

價錢:28  賣相:4 味道:3 抵食:2.5

SAM_1460.JPG SAM_1476.jpg

3.燒味拼盤

據介紹呢個系招牌菜。睇個樣一d都唔吸引,叉燒有肉噶口感,雞肉沒味兼唔軟。隱藏系皮下面d毛真系好似旮旯底毛。見到鵝皮我就完全沒胃口了食物同價錢成反比。

價錢:45  賣相:4  味道:3  抵食:2.5

SAM_1461.JPG 旋转 SAM_1462.jpg

有冇見到所有菇對你笑騎騎呢

4.香芋南瓜煲

上面d香芋唔夠水分,唔夠粉,干錚錚,再浸耐的湯水可能好d。南瓜同菇都入到口。

價錢:20  賣相:5  味道:4 抵食:3.5

SAM_1469.jpg 调整大小 SAM_1468.jpg

5.鮮蝦雲吞

蝦同豬肉餡,蝦都算大只,新鮮度唔夠。對於肚餓來講我覺得系好食噶。

價錢:18  賣相:4 味道:4  抵食:4

6.三色蒸水蛋

勝在個樣夠吸引。蛋蒸得老過頭。咸蛋白好咸。

價錢:18  賣相:5  味道:3 抵食:2.5

调整大小 SAM_1464.jpg

7.干炒牛河

成碟粉被牛肉破壞咗,有夠硬。好采豆芽夠脆幫你加返的分。

價錢:15 賣相:4  味道:3 抵食:3

旋转 SAM_1465.jpg

8..鯽魚豆腐煲

我發覺鯽魚煲湯去到邊都系好受大家歡迎。豆腐滑碌碌。湯水好入味,姜味多咗的。

價錢:24  賣相:4  味道:4.5 抵食:3.5

旋转 SAM_1477.jpg

最有驚喜噶算系呢杯走糖咖啡(贈送),我偏愛苦咖啡,而且仲有炭燒味,正。但建議走冰,飲到後面會變淡咗同好凍。

唔該曬師兄師姐幫我夾餸,我吃得比較慢同筷子功唔系好得,我自己都睇唔落去。

餐牌卑大家參考↓

旋转 SAM_1485.JPG 旋转 SAM_1486.JPG 旋转 SAM_1487.JPG 旋转 SAM_1489.JPG

评分

mika.你果塊鵝肉要影就影成塊啦,吃左肉剩返塊皮仲影得感鬼惡心。。。睇咪你D文字描述,我想嘔啦。。。
           仲有你果個菇。。。。唔好畫會靚仔好多,搞到好似ET感。。!
           感蛋白好咸。。。唔咸我先覺得系咪假蛋。。。。

楼主 发表于 2010-5-17 11:17:55 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
我影完先吃噶,影相角度問題。我就覺得距好似ET先畫成甘。文采方面雖然唔及你精彩,但系寫我自己感受。 本身蒸水蛋系清淡的,加咁咸的蛋白就破壞昨整體。作為一個新人我會繼續進步,以前邊有理咁多detail。

"和味豬手"個樣好吸引....
但個燒鴨皮好嘔心喎....

燒鵝皮重有咁多毛,好似啲鬚根咁

毛毛真系兀禿.....我以後見到燒鵝都要考慮有吃唔吃,仲話系招牌,,认真好笑

睇完咁多位師兄師姐報告
果然佢個招牌味拼盤係好唔得
見到都真係唔想食...

回复 1# mika

D菇睇樣真的好得意,你畫得好搞笑:y-87:

回复  mika

D菇睇樣真的好得意,你畫得好搞笑
beautylady 发表于 2010-5-17 17:32

我都影左1張 平時都唔覺咁樣

燒鵝皮重有咁多毛,好似啲鬚根咁
福田十一郎 发表于 2010-5-17 11:47

死喇 食果陣我都唔記得左添