发帖
手机端
扫码访问

和家 日本燒肉 Nagomiya

4047 |8
[size=150%]轉載分享

今次我帶一分鐘先生及費九去,係因為有一對朋友推介既,因為佢地話有我最鐘意既:呂慧儀     
而且又多野食 sorry! 係任飲任食! 包括清酒!
雖然要成 158蚊人仔,有的貴, 但如果你地試過,我相信你地都會話ok!

[size=150%]呢間野位於 福田區口岸,好易搵架咋,當你向落馬洲火車站過完大陸關轉右(即係骨場水立方既方向)行到最入,你就會見到一個商場: 福田口岸商業廣場

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]由地下直入

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]過左水牌, 過埋百度烤肉、再過太和鐵版燒 就到

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]門口圖片

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]未入去之前, 我地都有問價錢、任食套餐包咩、唔包咩! 除左貴錢牛扒、牛柳、牛腦、特級牛舌、牛脊,其他都可以!

而時間亦係令人非常令人關注既! 大家可以放心! 係無時限既,有本事就由下午食到夜晚!

[size=150%]一入門口, 右手邊就係一連三間他他咪房,中間有二排卡位左手邊就係收銀及水吧,而我地三個就入去左手邊最入既位置

[size=150%]由於星期六果晚唔係甘多人,間接令我地都食得特別舒服

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]大家睇過環境,你地覺得點? 以白及米白色為主體、有日本feel,我可以大膽甘講,係ok既! 有乾淨、舒服既感覺

[size=150%]台面

登录/注册后可看大图

[size=150%]大家留意下下面圖片: 隔離張台,有四隻碟! 而碟上既係咩呢? 估下啦!

登录/注册后可看大图

[size=150%]答案係:紙造圍巾!

[size=150%]大家要注意!佢地係用火爐架而且抽風都做得好好! 而且用炭爐令食物有爐香味,如果你覺得個網污穢或者個爐火變細,你可以叫佢地換!

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]當我地打開餐牌既時候,服務員天會再講解番邊的唔包既

登录/注册后可看大图

[size=150%]結果係第61到69項係唔包既,亦都係上面講既,貴錢牛扒、牛柳、牛腦、特級牛舌、牛脊,最後服務員好主動甘話,每樣羅的,比我地試下先,真係值得一讚!

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]主角之一: 呂慧儀 長腳蟹 出場! 但係本野好似係講松葉蟹哦!     

登录/注册后可看大图

[size=150%]講起蟹,我地食左好多轉,由於太好食,我只係掛住食蟹,只係映左一張相(重要係食食下先映既)     

佢地每次份量唔少,燒又得、就甘食都得

[size=150%]燒羊扒

唔知點解,原本頭三轉,件件size同向香港食既一樣,但後尾越黎越大件!

如果係燒,我就唔建議太大件,好難燒得靚同熟!

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]蝦(未燒前)

講起佢,我地三個都認同佢既質素好好,所以一燒好就食,無映相

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]甘當然有元貝仔及魷魚啦,但係無乜特別

重有牛肉同牛利 ok架! 唔係貴野果級,所以係包既! 都唔差架

登录/注册后可看大图

[size=150%]三寶 (豬頸肉、雞,羊扒)

登录/注册后可看大图

[size=150%]刺身

前後叫左四轉,除左頭二轉ok,之後果二轉我地覺得好似未溶晒雪甘

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=200%]大約食左個半鐘,叫左蝦、蟹、羊扒 每樣超過五轉後,係時候睇下水牌叫其他野先!

結果係: 辣豆腐海鮮湯

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]拿! 唔好睇小呢碟辣豆腐海鮮湯! 好好飲架! 不過係要食之前飲!

因為佢辣辣地好開胃
,佢係由泡菜、豆腐、三文魚、冬姑、魷魚 等等而煲成! 食燒乜前我建議大家先飲左佢先!

[size=150%]飲完湯,我地又試下其他野: 甜品

登录/注册后可看大图

[size=150%]本來想試下:巧克力三德既,但係佢地話賣晒

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]結果試左:白至團子及杏仁豆腐與芒果布甸重有雪糕

登录/注册后可看大图

[size=150%]真正既出品:

1.白至團子 係紅豆蓉加的小湯圓甘再加花奶,味道一般 無乜特別

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]2.杏仁豆腐與芒果布甸 [size=150%]味道一般,無乜味,可以唔試!    

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

[size=150%]3.雪糕 普通貨色!

登录/注册后可看大图

[size=150%]其實重有其他野食,不過我地無叫咋! 生牛肉絲,你會叫嗎?

登录/注册后可看大图

[size=150%]餐牌內既其他套餐:
1.套餐B

登录/注册后可看大图

[size=150%]2.套餐C

登录/注册后可看大图

[size=150%]3.日本黑毛和牛拚盤

登录/注册后可看大图

[size=150%]以上套餐價錢

登录/注册后可看大图

评分

原來福田口岸有個咁大咁多野食既商場, 經過咁多次都唔知...
Thanks for your report!

thank so much .....:y-11::y-38:

wow so nice wor. this is a must try restaurant. thank you for your detail report, will definitely try it next time going to thru Lok Ma Chou.

已問過原本的發表人 , 唔知情 亦 非常介意 , 版主 , 怎樣好 ??
未問過人就轉過來 , 又呃了咁多分 , 真難搞
原本的發表人在電話里說非常介意 , 我猜最好刪除先 , 無謂讓發表人唔高興

评分

Food looks yummy...looking forward to try!!!

多謝師兄先!!!!!!!!

都寫明轉貼啦,重想點!真係多此一舉!

有人轉貼即係有人欣賞呢篇野,原創人應該係高興先岩。 ...
老頑童 发表于 2010-2-4 07:58

唔好咁講 應該係後加的 唔好再就呢d話題拗落去了:em19:

原来金地名津楼下已经那么旺了。。。
bublue 发表于 2010-2-4 16:22

以前果度係爛地1片