发帖
手机端
扫码访问

龍華+布吉半天遊!

18718 |100

五敢當!其實平時開工都係求其窒飽個肚就算!
小弟只係做過幾年廚,對飲食有份執著者!

楼主 发表于 2011-7-10 22:40:09 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-7-10 22:26
五敢當!其實平時開工都係求其窒飽個肚就算!
小弟只係做過幾年廚,對飲食有份執著者! ...

哦,唔怪之得啦!有時聽你既口吻,都覺得你唔簡單,原來你做個廚!
通常做過廚的人,對食會有很多意見的!我之前的一個同事,佢以前又係做廚的,每次同佢食飯,佢總有好多意見,又話呢樣好食,又話果樣唔好食,又話有d餐廳好浪費食物,佢見到咁既情景就好心酸......同佢一齊食飯,真係學到好多野!!!無爭兄,既然你做個廚,咁就多d寫食評同我地分享喇!

estheryau1221 發表於 2011-7-10 22:40
哦,唔怪之得啦!有時聽你既口吻,都覺得你唔簡單,原來你做個廚!
通常做過廚的人,對食會有很多意見的!我之前 ...

多謝師兄支持,小弟一定盡力!

楼主 发表于 2011-7-10 22:56:27 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-7-10 22:45
多謝師兄支持,小弟一定盡力!

一句"一定盡力"就夠了! 期待你更多的報告!

既然你山長水遠食左果邊既小籠包,唔差再食埋 永和快餐大王既小籠包。都系現場整噶。
你試試邊間比較好味~等你幾包膠、

楼主 发表于 2011-7-11 10:38:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
kayee 發表於 2011-7-11 09:29
既然你山長水遠食左果邊既小籠包,唔差再食埋 永和快餐大王既小籠包。都系現場整噶。
你試試邊間比較好味~; ...

就係因為你成日講小籠包,搞到我心思思有件事,於是特登過去布吉食小籠包!:y-17:
永和的小籠包我沒吃過,是否好好味?下次有空過去吃!!!:y-87:

estheryau1221 發表於 2011-7-11 10:38
就係因為你成日講小籠包,搞到我心思思有件事,於是特登過去布吉食小籠包!
永和的小籠包我沒吃過,是 ...

我個人幾鍾意食咯。就目前食過既黎講。佢既味道系最好~周6去左食上海既蟹粉小籠包,大大酒店整既。真系唔多好食咯。

estheryau1221 發表於 2011-7-11 10:38
就係因為你成日講小籠包,搞到我心思思有件事,於是特登過去布吉食小籠包!
永和的小籠包我沒吃過,是 ...

仲有萬象城負一層個間江南味道,
係食淅江菜, 都有小籠包食, 我食過幾次都
覺得ok. 其實我唔知點先叫做好食.:em8:
(係埋一咬入去, 就有很多汁留出來就叫好食?)
仲有東玻肉, 魯肉飯, 生煎包等,
每樣份量小小, 可試多幾樣.

楼主 发表于 2011-7-11 11:30:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
kayee 發表於 2011-7-11 11:07
我個人幾鍾意食咯。就目前食過既黎講。佢既味道系最好~周6去左食上海既蟹粉小籠包,大大酒店整既。真系唔 ...

以我經驗來說,我覺得酒店出品的大多數都不太好食!大部份大規模的酒樓食品有一定水準,但小規模的食店不一定比它遜色!有時要看"彩數"了(有時轉了別的廚師做,分別很大,有時食材問題,廚師心情不好都會有所影響)!

真喺圖文並茂啊。
龍華我都去過一次,都喺師兄講果度。不過人超多啊,嚇到我發誓唔會再去啦。