发帖
手机端
扫码访问

兔年第一帖....延伸至龍年.....大家入嚟報到啦!

24872 |401
dkdkdk 發表於 2012-1-24 22:17
好安排,其實cost averaging很安全,選高風險的基金經歷金融海嘯很快追回,你不會一上班就轉去債券基金吧 ...

講吓笑啫.....我其實係risk taker,我好少將基金當股票即日鮮咁炒的

kt1997kt 發表於 2012-1-24 22:20
MPF 基金係選擇多,但admin fee 亦相對比 normal investment fund 高,
今年有半自由行班service provide ...

所以我認為自己買ETF可補其不足
我開了個Charles Schwab 戶口,不買美股,獨買短長線ETF,手續費低,跌市可賺錢
最重要的:罕有市場如埃及,比利時,墨西哥,土耳其都可買,還有可買跌(reverse leverage),自己做對沖!

dkdkdk 發表於 2012-1-24 22:28
所以我認為自己買ETF可補其不足
我開了個Charles Schwab 戶口,不買美股,獨買短長線ETF,手續費低,跌市 ...

理論上我贊成你話買ETF可以做hedging的
但我冇dk 你咁貼近個market嘛
唔的話埃及,墨西哥呢D kt 唔熟悉嘅market....
就連呢排asia markets 點解最好表現係菲律賓我都check緊咋

unhappy123hk 發表於 2012-1-24 22:03
你用你D果園好友出手囉

揾果園好友有Q用,我而家一個月都唔上果園一次邊有風收呀!

kt1997kt 發表於 2012-1-24 22:41
理論上我贊成你話買ETF可以做hedging的
但我冇dk 你咁貼近個market嘛
唔的話埃及,墨西哥呢D kt 唔熟悉嘅 ...

ASEAN market => Singapore, Indonesia, Philippine, Thailand, Malaysia 等等,2010年已经百花齊放,跑贏其它亞太區,直到去年Q3才調整
當年泰國暴動我把資金抽走,結果升到你唔信

雖然美國被調低評級,仍跑贏亞洲,中國更不用說,連輸2年

czshare 發表於 2012-1-24 22:23
噤深。。。聽到頭都暈

你一講錢就話暈嘅啦

dkdkdk 發表於 2012-1-24 22:52
ASEAN market, Singapore, Indonesia, Philippine, Thailand, Malaysia 等等,2010年已经百花齊放,跑贏 ...

唉!中國呢個市場今年我真係唔識睇....
擺明export受歐美影響,轉型內需亦有一定難度....
但個GDP仲咁好.....真係跌眼鏡

楼主 发表于 2012-1-24 23:00:02 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
unhappy123hk 發表於 2012-1-24 22:14
佢唔係走虎警咁簡單,
相信係俾虎困

咁要揾返手歌黎唱下先得

kt1997kt 發表於 2012-1-24 22:53
你一講錢就話暈嘅啦

係你地講D財技同工具我唔識。。。聽到頭晕。。。