发帖
手机端
扫码访问

成日鬆腿的 Ching 們, 其實..

关闭 [复制链接]
3940 |36

水都 D JS 俾 D 師兄寵壞了,想唔大咬都唔得喇!

話說某日某中式 JS 拿小費簿給小弟睇,真係好多師兄簽上 ...
edwin_bear_bear 发表于 2010-9-20 11:17

agree

评分

你地係咪已經去到爐火純清既階段?

成日谷住走? ^^
hohohea 发表于 2010-9-20 00:35

去正骨場,懷住正骨心態,
有到位, 開心,
有越位, 滿意,
有升空, 喜出望外,
呢的系 bonus, 荷包輕鬆左,
如果乜都冇, 就享受正骨, 好司伏。

服務?... 師兄會唔會諗多左呢?

話說小弟去到水都,相熟 JS 放假,輪牌識左個 JS XXX,覺得佢按得 O.K.  ...
edwin_bear_bear 发表于 2010-9-20 12:33

Ching....你好難介定幾多錢先係合理播, 就算其他人唔簽一百, 而家大陸人有錢到簽一千幾百再買鐘都覺得濕濕碎架, 就黎100都嚴少架啦
    如果你覺得你已經簽夠合理小費, 技師都黑面咪冇下次囉, 如果你覺得水都大部份技師都大咬, 咪去返你認為合理既羅湖小場囉, 但係羅湖小場又點同水都比呢

回复 14# LHB

Ching,

絕對同意你0既講法,見到 D 國內大款燒銀紙的方法,真係聽見都嚇死人!
簡單 D 黎講,三水呢 d 場,跟本就同香港以前0既溝女 K 場 無乜分別,都係銷金鍋!

我去左水都十幾次,都只因為個 JS 夾到自己,否則都唔會去呢個場玩!
隨著呢位 JS 開始覺得小弟0既 小費已經追唔上,小弟應該唔會再去阻人做生意!

回复  LHB

Ching,

絕對同意你0既講法,見到 D 國內大款燒銀紙的方法,真係聽見都嚇死人!
簡單 D 黎講 ...
edwin_bear_bear 发表于 2010-9-20 19:28

師兄,人望高處,水往低流;不如師兄諗吓點樣可以豪簽一百或更多小費而感覺平常,咁樣會開心啲。

通通升晒价拉

回复 16# williamchow

多謝 Ching 鼓勵!

不過,豪簽 100 ..... 豪呢個字,用不上、用不上!

話說多年前,小弟與友人結伴遊車河到達山頂用膳,在某餐廳門口看到 "XX大餐,每位500!"!
小弟不欲失禮友人,本來都覺得豪少少無所謂,點知先開口話 "貴" 的,竟然係開一架全新落地的 法拉利 車主,該名車主估計當時身家以億計!
呢位車主教識小弟,消費唔止睇是否消費得起,而是雖要睇埋,值唔值!

當然,失每人價值觀唔同,如果各位師兄覺得玩得開心,當然無問題喇!
最慘係,寵壞了 JS 們,讓他們以為 不給服務也該收 高昂 小費,呢個就影響深遠!

小弟心中並無何價為高小費,一切全憑 JS 表現,表現好,俾多 D,無服務,唔簽都試過!

评分

回复  williamchow

多謝 Ching 鼓勵!

不過,豪簽 100 ..... 豪呢個字,用不上、用不上!

話說多年前, ...
edwin_bear_bear 发表于 2010-9-20 20:50

當然,理性消費係每個人的想法,但怎界定什麼是理性消費,用那個標準去衡量,已是一大學問。怎去界定一百是多還是正常或是少呢。
吾好介意,你那位駕法拉利的好朋友,如由中環駕車到山頂來回一轉,吾計泊車(山頂泊車吾算貴),油費最少都要三百,他講那番話,証明佢的成功是有道理的,顧己及人,大方得體。是一個值得你尊敬的好朋友。

價值觀因人而異,亦因時間而異。
後生仔覺得好玩洗多d,老鬼縮骨就算好玩都唔俾得多