kkbbq 发表于 2012-5-5 22:33:35

紅磡搵食第一番@密食當三餐

有為師兄介紹小象去一間有50年歷史咖啡冰廳高興到小象整晚瞓唔著終於天光出發
但老虎又話要我幫佢做D嘢去到紅磡都正午12點咁都好啱啱午飯時間

其實紅磡這個位置我間中都有嚟下而且經過不知幾多次只係無留意到這間 "文華"所以今次好快搵到
唔係好似另一間 "合發" 咁改頭換面不倫不類門口重有六、七十年代色彩

如果以傢俬來講款式告訴我們這些枱櫈應該在此服務有一段日子

睇見呢幅油畫 (唔止有油彩重有50幾年嘅油煙) 就諗起早兩日在外國拍賣場賣左1億2000萬個幅油畫
可能呢幅都好值錢㗎

叫左一個$24特餐這個可算是抵食價

餐包拼火腿奄列呢個餐包把鬼牛油都無但有無都唔緊要無謂嘥左D牛油 (25/100)
這個奄列反而唔錯調味應該係用雞粉並非鹽或豉油的齋鹹奄列煎得恰到好處最抵死係好似以前D奄列
內裏D蛋有少少生咁至滑㗎嘛因為現在D人怕食生蛋所以現在D奄列好多煎到過火這個就有D睇頭咧 (75/100)

叉燒湯意粉咪睇幾件叉燒鬼鬼怪怪咁又幾好食㗎喎湯意粉就仆街喇其實意粉無乜嘢湯味道都無乜嘢OK㗎
咁衰乜啊...衰涷囉全無溫度可言水吧佬煮下D熱湯喇唔該客無唔多個都咁甩漏你食得蕉喇 (40/100)

熱咖啡中等水準OK喇 (68/100)

出門口影埋呢個六、七十年代窗花浮雕木字字體宜家甚少會用㗎喇好多食店一塊膠布就係招牌招牌都咁化學
所以執笠都快過人

麵包櫃嘅麵包...喺邊度攞㗎?咁得人驚嘅 >..< 你地睇見會有食慾嗎?

食完午餐行到一間叫 "紅磡雞蛋仔" 嘅街邊舖呢間舖長期有人排隊

班戟和格仔餅都好有噱頭我早前試過沙律香芒雜果班戟好似高級日式班戟的出品但價錢平5倍重有試過雞蛋仔
朱古力雞蛋仔都可以喇但係都係筲箕灣地鐵站個間好食D

今日啱啱食完飯要左件最平嘅奶油甜班戟$6班戟皮煙韌口感唔錯可惜老闆落得太多甜奶我又唔係咁鐘意食甜奶
所以...妖!人地大大隻字寫住奶油甜班戟㗎死蠢象

平平哋都可以幫趁下位置好易搵在 "寶石戲院" 對正個條大沽街

標題咪話紅磡搵食第一番@密食當三餐咁第三餐呢?話明第一番當然係有第二番喇

下集預告:紅磡搵食第二番@誘人肥EE (http://www.beeezi.com/forum.php?mod=viewthread&tid=637551)

係咪好想睇

無爭有為 发表于 2012-5-6 01:02:31

呢間野幾十年如一日,出品未算好好,我諗食氣氛多D!

紅磡雞旦仔和黃埔街果間都幾好食,好難得水準仲保持到!

象版預告肥姨姨係咪肥婆燒雞翅果個?

kkbbq 发表于 2012-5-6 06:23:36

無爭有為 發表於 2012-5-6 01:02 static/image/common/back.gif
呢間野幾十年如一日,出品未算好好,我諗食氣氛多D!

紅磡雞旦仔和黃埔街果間都幾好食,好難得水準仲保持 ...

可能紅磡這是個老區就像以前我在長沙灣間執笠茶記咁樣完全無得發圍{:soso_e101:} 否則以"大華"的面積如果企理D有生意真係會搵到食{:soso_e179:}
佢個男廁大到嚇死你但個衛生環境之惡劣{:soso_e114:}   更加當場嚇暈你{:soso_e134:} 我選佢為香港之最{:soso_e164:}
去廁所要經過佢個厨房先好彩我唔係食厨房野唔係見到都肚痛{:soso_e117:}
其實這就是舊區茶記的幣病我間執笠茶記咪一樣咁嚇人自己十步笑百步{:soso_e120:}
第二番嘅肥EE好抽象好難估快將推出千萬留意{:soso_e113:}

chulo2009 发表于 2012-5-6 17:22:22

舊式食肆,就算食物水準唔標青,但都會有佢自己客路
尤其係冰室茶餐廳,好似我咁,一般去幫襯,最緊要貪方便,杯奶茶咖啡可以收貨就得
有時我約我親大佬飲野傾計,佢一定約我去佢屋企附近間爛鬼茶餐廳
間店一陣味,經常有小強出現,都唔明佢點解咁鐘意
文華呢類老店,而家興懷舊,只要肯花小小心思,執企理d,谷兩三個招牌菜,叫傳媒幫手吹兩吹,咁就會客似雲來

我鐘意食你果款班戟,已經唔係每個區都可以食到
你的第二番肥EE.....有冇古惑架?好,放長雙眼睇!{:soso_e144:}

unhappy123hk 发表于 2012-5-6 20:03:59

睇見舊式冰室突然想起翠華老細 李遠康 少年時在海安咖啡送外賣

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋牛厚多士]... {:soso_e179:}

值得推介

kkbbq 发表于 2012-5-6 20:30:08

chulo2009 發表於 2012-5-6 17:22 static/image/common/back.gif
舊式食肆,就算食物水準唔標青,但都會有佢自己客路
尤其係冰室茶餐廳,好似我咁,一般去幫襯,最緊要貪方 ...

D舊區茶記臭有乜咁奇{:soso_e112:} 我間執笠茶記一樣好臭{:soso_e133:} 但係熟客 可能已經習慣左果種臭味日日都嚟幫襯{:soso_e113:}
肥EE報告已打好左喇{:soso_e182:} 但仲有兩個報告緊急D出完先輪到肥EE{:soso_e182:}

kkbbq 发表于 2012-5-6 20:35:26

unhappy123hk 發表於 2012-5-6 20:03 static/image/common/back.gif
睇見舊式冰室突然想起翠華老細 李遠康 少年時在海安咖啡送外賣

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋 ...

海安個名好熟喎...唔該比D提示丫 師兄{:soso_e181:}

unhappy123hk 发表于 2012-5-6 21:02:42

kkbbq 發表於 2012-5-6 20:35 static/image/common/back.gif
海安個名好熟喎...唔該比D提示丫 師兄

海安咖啡室 Hoi On Cafe
地址 : 上環干諾道西17號地下
電話 : 2540 6340

http : // www. open rice. com/restaurant/sr2.htm?shopid=1255

kkbbq 发表于 2012-5-6 21:12:24

unhappy123hk 發表於 2012-5-6 21:02 static/image/common/back.gif
海安咖啡室 Hoi On Cafe
地址 : 上環干諾道西17號地下
電話 : 2540 6340

THXUUUUUUUUUUUUUUU師兄{:soso_e165:}

chulo2009 发表于 2012-5-6 22:37:17

unhappy123hk 發表於 2012-5-6 20:03 static/image/common/back.gif

於是走去海安試过, 真係不錯, 尤其特色 [蛋 ...

早幾日我才出左有關海安的報告,樂叔有時間去捧下場啦。
http://www.vshare.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=636297&extra=page%3D1
页: [1] 2
查看完整版本: 紅磡搵食第一番@密食當三餐