发帖
手机端
扫码访问

羊年羊城秘密潛入之旅(第一回 夢T湖)

关闭 [复制链接]
22367 |115

話說馬年已去羊年初至,為左應一應個羊年,所以決定去羊城黎個無小費秘密潛入之旅…

話說某日(話明秘密潛入梗係唔話你地知邊日啦)…天氣其實並唔係太好…不過亦無損小弟秘密潛入之旅既興致…晨早10點到達上水…

上水出閘食口煙即時飛過去深圳…真係以前跑田徑都冇咁快呀!

1 (1).jpg
過到深圳即時走去和諧號售票點買飛先…

1 (2).jpg
好耐冇買過和諧號…原來而家和諧號有自動賣票機…

1 (4).jpg
唔識用自動賣票機…亦有人手賣票服務…絕對滿足你既需要…

1 (3).jpg
輕輕鬆鬆車票到手可以上路…

1 (8).jpg
小明上廣州…搭高鐵樂悠悠…

1 (5).jpg
運氣好分配到有餐台既坐位…可惜小弟冇乜興趣係度食野…

1 (6).jpg
拜拜喇小費性地~~~~

1 (7).jpg
話都冇咁快就到前男人性地…再搭兩個站就到…時間都係1個鐘頭左右…你係深圳買廠飛等廠車再入廠都差唔得幾多時間姐~~

1 (9).jpg
落地去人有三急…參觀下個廁所先…睇落幾唔錯…但係我一企埋去篤尿係可以射到個自動感應位…唔係我高…係個兜太矮……

1 (11).jpg
出站食口煙先…但係驚見一街都係斧頭幫…唔通被公安同志發現左我今次秘密潛入?!! 我閃~~

1 (12).jpg
東站對面馬路就見到九號行館…但今日潛入既目標唔係你…不過好快就會到你喇…I Will Be Back!!!!

1 (10).jpg
岳高個頭見到個天咁…冇辦法唔扮下歌神學友唱返首……灰灰的天…仆仆的街…………
咁既環境即時捐返落地鐵站坐坐地鐵遊下羊城先~

1 (351).jpg
聽CHING教路買返張羊城通先…記得唔好掉左黃色果張好似垃圾既紙呀…果張係按金單黎架!!

1 (13).jpg
聽講平時會迫死人既廣州地鐵…今日成個站得小貓三兩隻……
於是我就直搭到今日第一站目的地…越秀公園!

1 (18).jpg
站內有一條歷史走廊…講出呢一區既歷史…仲圖文並茂tim……

1 (21).jpg
順利出站~~秘密潛入第一目標-----越秀公園,出發!!

1 (23).jpg
話說當晚有大型花燈會…可惜當時只係下午3點左右…就唔等到天黑喇…快快趣潛入去先!!

1 (31).jpg
公園內南秀湖中萬鯉搶食…

1 (37).jpg
再到廣州博物館參觀一翻……

1 (40).jpg
鎮海樓…之前同親戚黎冇上到去…今次終於同我平時對D囡囡一樣……登頂成功!!

1 (55).jpg
樓頂景觀…

1 (43).jpg
老鼠就愛大米……男人女人就愛……大炮…

1 (62).jpg
羊年黎到羊城入埋越秀公園冇理由唔去五羊雕像架!

潛入完越秀山…發現除左好多本地人(講廣州話)之外…仲有好多外省客(講普通話)…似乎大家都想羊年討個好意頭~~

1 (73).jpg
之後仲去左同國父打聲招呼…過門都係客…國父要好好招呼我呀...嘻嘻~

1 (74).jpg
到處都係"歡度春節"既標語…

跟住直接行落人民公園…感受下當地人民既文化氣息…
公園入面有一大班叔叔伯伯姨姨嬸嬸係度踢毯……但冇影到…

1 (78).jpg
咦…阿姨姨你換好曬衫大大聲咁唱…唔通春晚有你份上台??

1 (77).jpg
果頭健健康康唱大戲踢毯…轉個頭痴痴呆呆圍埋一台……做咩??牌九、十三張囉………

行左成日攰到死…係時候潛入今晚既目的地…夢T湖喇…
潛入既方法係…係人民公園出面行去解放中路既迎賓館站坐7路公交直達總站行返轉頭少少就到…全程大約1個鐘頭十零分鐘啦…

1 (81).jpg
終於到達…

1 (82).jpg
前廳一個大噴水池…但唔係入面果個呀…唔好亂跳落去……

1 (93).jpg
領取今晚潛入密碼2021

1 (94).jpg
更衣地方都算企理…毛巾都幾舒服…比小費性地既一般中大場都好…

1 (120).jpg
水池旁邊有大電視…唔知有咩咁好睇…一個二個埋曬去睇咩咁好睇呢…

1 (107).jpg
水池飲品雪櫃…有菊花茶、冬瓜茶、王老吉等…

1 (106).jpg
換完件靚衫一出二更就見到個唔算健身室既健身地方…因為得幾部機仲要黑媽媽擺埋一邊咁…個跑步機棟左個小心地滑牌…唔通係跨欄!?

1 (95).jpg
4層樓…可能內部改動緊…所以個水牌錯既…1樓係男女賓部、健身,2樓係自助餐廳、休息廳、睡眠區、桌球,3樓係按摩、康樂(只有乒乓波)、茶藝吧、情侶影院、電影院、網吧,4樓係士巴部、多功能房、大型包房

唔好睇咁多…行左成日都冇乜野落過肚…梗係即刻潛上2樓開餐先啦!!
話說呢度有條會郁既樓梯…行果時都幾恐佈…不過冇影相……

1 (91).jpg
入餐廳前梗係要記一記低個用餐時間啦…唔係點知幾時有得食呀……
不過睇完都發覺唔怕…食物差唔多24小時供應…只有間隔幾小時做清潔同準備等等工作…
唔好講咁多…先入場睇下D野食先!!!

1 (103).jpg
1 (104).jpg
基本中式菜,有魚有肉又有菜…都算幾豐富…
1 (100).jpg
有蝦
1 (99).jpg
有腸
1 (101).jpg
點心同竹筒飯
1 (102).jpg
有湯
1 (98).jpg
四粥一糖水…要一讚糖水…薑汁黑芝麻湯圓…非常咁唔錯!!
1 (97).jpg
花果山
1 (88).jpg
朱古力噴泉
1 (89).jpg
1 (90).jpg
糕點甜品
1 (85).jpg
飲品…餐廳飲品選擇較少…如果唔多喜歡既可以行過去休息廳仲有汽水…
1 (84).jpg
餐廳環境都幾幽雅…夠靜…
仲有明檔、火鍋位同日本檔位等不能盡錄…
睇就睇完喇…餐廳人都唔算多…唔知係因為過年定地點比較偏遠呢…成晚大半個場都冇人既…既然係咁我就唔客氣喇…等我都食返餐飽先!!

1 (83).jpg
1 (87).jpg
1 (105).jpg
曬下我D戰利品先…味道都唔差…
食完野就潛去參觀下先…

1 (92).jpg
第一時潛入禁地…廁所…衛生情況唔錯…門口有人員站崗…一發現你出左去就即時入去清理…

1 (113).jpg
電影院黑媽媽…就算睡眠區冇位都唔怕…入黎訓都幾C服架…

1 (115).jpg
網吧…5蚊一粒鐘

1 (112).jpg
茶藝吧…三兩知己沖下茶吹下水都幾唔錯…茶葉另外收費…

1 (116).jpg
桌球台…間唔鐘都見有人玩下…好似係15蚊一粒鐘…

1 (118).jpg
係茶藝吧向上望…見到呢個巨型天幕…如果有日光射入黎應該幾正…

1 (114).jpg
睡眠區…當晚所見其實唔係好多人會訓睡眠區…好多都棄屍荒野(休息廳)…所以幾靜…

潛入黎偷睇左咁多…偷拍左咁多…睇黎都要睇下最關心果樣野喇…就係價錢…睇落好似咩都唔錯咁…會唔會個價錢都唔錯呢?!
睇睇個MENU先…
1 (111).jpg 1 (109).jpg 1 (110).jpg
因為時值春節假期…所以淨桑唔係178(星期六)…而係198…咁再睇睇其他項目…即係加多一舊水左右就可以揼埋個骨…咁老虎蟹都揼實佢啦!!

咪住…MENU冇寫士巴價錢喎…一於去問問先(其實之前入門口都問過下士巴咩價錢…佢話有3XX,4XX,6XX同8XX既)…點知一問之下原來得一種…就係4XX…
跟住就梗係問佢同普通推油有咩分別啦…喔…冇乜分別…淨係多左招玩雞蛋…我落樓下自助餐廳"十"隻蛋黎自己碌都得啦…

於是返落3樓按摩區再問問先…哦…中式即係中式…泰式即係泰式…中醫咪就係中醫囉…咁韓式呢…韓式原來就係混合左中式同泰式…咁香薰就即係普通推油啦…夢幻飄式聽個名都知有幾過癮啦…
好……等我秘密潛入員做返個按摩先……咩話?!你問我做咩式?!喂…大哥…我話明係秘密潛入員就梗係唔會話你知我做夢幻飄式啦…

係度同咁多位講句唔好意思先…潛入員潛到呢度…部隱形攝錄機冇曬電…所以就冇圖比大家參考喇…唯有睇字啦!
話說經過一條燈火幽暗既小路…其實即係冇乜開燈既走廊…九曲十三彎之下終於到房…佢呢度間房對住走廊果面係全玻璃幕牆…連門都係!!!咁咪比人睇曬?!我做……秘密潛入員咁耐…都係第一次見D房係咁開揚咋喎…我做果個項目……咦~~人家會怕醜架喎~~~!!哦~~原來另有玄機…佢出現仲有一塊半透明既布…一拉埋塊布…間房就即時係外面睇唔到入面…但係入面就睇曬出面喇喂…果然厲害!!
等左冇幾分鐘…JS到…UM………年輕、相貌娟好、一縷披肩長髮、目測160cm左右身高、瘦底、一雙幼幼既筷子…睇到我真係想快D起筷呀~~
"先生,我係XXX(冇聽清楚),可以為你服務嗎?"
"當然可以啦"
於是就開始呢個夢幻之旅喇…過程只簡單講講…JS廣西人…按背肩頸力水一般…但位置幾準…亦都按得幾用心…
咁之後梗係同JS傾下計啦…天南地北乜都傾一餐…由廣州地鐵講到香港地鐵…原來JS之前黎香港搭地鐵…覺得好唔方便…因為同廣州好唔同…哈~
然後進入直路之後發現JS雖然瘦底…但幾好相與…不過好相與得黎又幾有底線…最後當然係響神州大地發放羊年首次大型煙花啦~~
煙花放完仲有少少時間…JS清潔完就拎被入黎大被同眠左幾分鐘…下課鈴聲響起就分手喇…
分手之後要分手費??冇可能啦…我地係和平地分手…同小費性地唔同……唔係下下都講小費架…呵呵~

揼完之後本來係按摩房訓既…但訓極都訓唔著…於是就去個廁所啦…去完返出黎見已經有個清潔阿姐清潔緊我間房喇…效率真係快到呢…
咁算啦…反正我係房都訓唔著…就落返休息廳坐一陣…坐到有睡意就走入睡眠區訓喇……

訓醒比原定行程晏左3個幾鐘…死喇……即刻彈出去睇下有咩食…醫一醫個肚先再上路…繼續我既秘密潛入之旅先…

1 (119).jpg
午餐…

食完換衫要離開呢度喇…免得比人發現我秘密潛入員既身份~~

1 (121).jpg
再見~~我地必定會再見!!

呢次既潛入地方真係幾唔錯…食物選擇唔算少…味道亦唔差…最好既係午餐、晚餐同宵夜既食物差唔多(早餐就唔知喇,因為起身已經過左早餐時間)…唔會話午餐冇乜好野食…睡眠區亦唔洗另外加錢…價錢亦幾平…唯獨係地點唔係幾方便…坐公交真係坐到頭都暈…不過我走果時見附近好似整緊地鐵站…如果到時真係有地鐵既話就真係非常之咁好喇!!

評分(100分為滿分):
地點: 60分
環境: 70分
食物: 75分
價錢: 90分
按摩: 70分

小弟係度要非常多謝之前係其他區出過廣州REPORT既ching,成就小弟呢次廣州秘密潛入之旅,特別鳴謝ALAN007兄提供左唔少廣州水療既資訊,冇你就冇今次既旅程,多謝曬!!!

下回預告:
秘密潛入員將會潛入動物既世界…到底會有咩發現??留待下回分解~~!!

评分

楼主 发表于 2015-3-5 00:12:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
沙發自己坐……
想請教下點解我有D相一UP上黎明明係直既會變左橫既??
有咩方法可以轉返好佢呀!?

好耐無見到有羊城嘅報告喇, 太開心喇....
每次見到羊城骨場報告, 真係令我好想即刻上去羊城, 真係淨係上去揼骨都過癮.

CHING, 關於你啲打直相變晒打橫, 我以前都試過.
我唯有用最老土方法....

將本身SAVE喺你部電腦入面打直嘅相, 全部轉90度.
然後編輯過篇文, 將轉晒90度嘅相, 全部再UPLOAD過.
係就係ON9左啲, 但係我淨係識呢個辦法.
睇下其他CHING有無人可以教到你快啲嘅方法啦...

多謝師兄羊城報告, 但太遠了, 時間+車費和深圳應相差不遠

CHing 總共要幾錢買單呀?

楼主 发表于 2015-3-5 15:34:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
jeffcwy 發表於 2015-3-5 00:55
好耐無見到有羊城嘅報告喇, 太開心喇....
每次見到羊城骨場報告, 真係令我好想即刻上去羊城, 真係淨係 ...

我開頭都有諗過呢個方法....但咁轉完之後再放返上去又好似好大工程咁...同埋我d相都想自己keep既...咁轉曬佢又....好似幾麻煩咁...咁唯有辛苦ching們打側個頭睇喇

楼主 发表于 2015-3-5 15:38:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
andho 發表於 2015-3-5 10:32
多謝師兄羊城報告, 但太遠了, 時間+車費和深圳應相差不遠

其實去羊城玩都係預左過夜架喇...即日來回既快跳ching真係唔啱玩...
不過普遍羊城既水療性價比同深圳相差太遠....深圳食餐好d既飯, 去揼埋個骨+過夜(唔計訓大堂)...總數隨時可能都成500-600啦...去羊城雖然多一粒鐘...但計埋車錢連玩同d入場券...我果日600有找喎

楼主 发表于 2015-3-5 15:39:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
Smallone 發表於 2015-3-5 12:21
CHing 總共要幾錢買單呀?

398+10%服務費=437.8, 實收438

楼主好有007既风范,多相又内容丰富,暂时将报告移出正区吸收多d人气,稍后移回本区:y-12:

廣州好選擇