发帖
手机端
扫码访问

孽緣(文長慎入)

6737 |18
好耐冇上過水了...見上星期六都有上過去,黎出下報告
不過內容都同正常報告冇咩關係,所以出係呢到...

話說之前追左一個采耳師好耐好耐...要由好耐之前講起了
我上去玩左好多年,都同過幾個女仔一齊左一段時間,有好幾個都真心想同佢地一齊,但最後都係慘敗收場
好多師兄應該都會話如果要玩真既,做咩要係呢D場所到識女?
其實因為我識一個係呢種場到做既女仔,佢有一個香港人男朋友,我識佢果時,佢男朋友破左產,有時仲會出去偷食,本來屋企人留左層樓比佢,佢都將層樓比左佢家姐...激到果個女仔好嬲,但係個女仔係呢個男人咩都冇既時候仍然冇離開佢,仍然希望佢能夠上進...咁當然最後都係散啦...但係亦令我知道呢個世界仲係有好女仔既...

講返我自己,一開始識佢果時,只係當佢係一個普通朋友,過去會搵佢上鐘吹下水,落左鐘就去做D有得V既項目...後來鐘意左佢之後,我每次過去都只係搵佢,從果日開始遠離左所有可以V既項目,以前熟既SPA妹有時撞見我都會話我好耐冇搵過佢,我次次都話下次再搵佢地,結果次次都又係好似幾十年朋友冇見咁...又係下次再見

可能因為之前D女仔,我係唔係都同佢地發生左關係先講其他野,但可能我真係鐘意左佢...結果一年間我成日去搵佢,送野比佢,陪佢食飯,但係碰都冇碰過佢,覺得只要佢開心就冇所謂...咁岩有一個朋友又係係果個場到做,結果呢單野就比其他朋友都知道埋,個個笑我搞咁耐都搞唔到手= =...

之後一段時間,發生好多事...我同佢既關係愈來愈差,成日嘈,嘈完又好返,反反覆覆...到左早兩個月,我終於決定放棄,我要過返以前既日子...

點知就係上星期日,夜晚上去按左個泰式就訓,星期一又請左假,起身之後就點左個采耳過來上左2個鐘,之後就去食左少少野,沖左個涼又返房,覺得無聊又點左個采耳妹黎按手,一開始邊按邊吹下水咁,按左一陣佢就放左我隻手係佢大脾,正當我想抽下水之際,佢問左一個問題...
"我有一個朋友的朋友跟你好像啊!"
"你知道XXX[工號]嗎?"
"她經常跟我說起一個朋友,他跟你長的好像啊,不過我只看過他一次側面,還有一次背影[睹神]而已,所以不知道是不是你"
因為呢個采耳師我只係同佢食過一次飯,飲過一次酒,所以一開始我都唔認得佢就係我鐘意果個采耳師既朋友....
咁我只好認係我啦...佢就開始問我:
"她天天跟我提起你啊"
"你跟她最近怎麼了啊,天天吵架,她每次跟你吵完就來問我[怎麼辦啊,我又跟他吵架了,我又把他得罪了],都快被她煩死了"
其實聽到呢到真係好心酸...只好笑住答佢
"妳以後都不會再因為我被她煩了..."

本來想上兩個鐘就算,最後一直傾,傾左五個鐘,當中知道佢雖然知道我一直對佢好好,但原來一直覺得我係好花心既人,佢一直認為每次我搵完佢之後就去松腿打飛機,令佢覺得好冇安全感...另外覺得我份人冇咩霸氣...呢個我真係聽到O哂咀...佢朋友都話佢
"人家對你好,肯定什麼都讓著你啦,你想人家怎樣嘛"
不過最令我傷心既係,原來佢一直以為我背住佢成日玩...

令我諗起曾經有一個技師朋友都幾多人追,當中好多有錢人,但係都冇接受到果D追求者,我問佢點解,佢話因為果D人都通過唔到佢既考驗...
咁我就問佢個考驗既內容啦,佢話,佢只係希望果D人能夠每次過去都只係搵佢,唔會背住佢去V...
我自問都好努力,追左佢一年幾,每次都只係搵佢,冇再松腿,按全身永遠只按中泰...結果都係唔知佢點解會點諗...

之後果個采耳師一直勸我再等一下,話佢好快會諗通,知道我對佢好...但我都只答佢"算了"...
到我要走既時候,果位采耳師話我同佢朋友係"孽緣"
我諗一諗,可能都真係...雖然一直同自己講已經完左...但心入面有時就係會諗起佢...唉!!!
依家我只希望佢以後能夠開開心心就好...

评分

只差一步也不行?

楼主 发表于 2014-9-3 19:33:26 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
k0221 發表於 2014-9-3 17:37
只差一步也不行?

有些事情,差一点就是差一点,只能无奈

其實我同你有差唔多的經歷,心態都差唔多,唔同的係,我連佢點唸我都唔知,亦都未好過

楼主 发表于 2014-9-3 21:18:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
小李老x 發表於 2014-9-3 20:57
其實我同你有差唔多的經歷,心態都差唔多,唔同的係,我連佢點唸我都唔知,亦都未好過 ...

其實唔知有時仲好,知道左反而唔知應該點做

呢區都好耐冇新報告了
雖然樓主的故事也不算是什麼新奇事
其實還是那些老生常談
在骨場要發展感情的關係總會遇到類似的情況
安全感是每個女人都渴望的
骨場的技師更加需要安全感
樓主可能認為冇去V對人好對方就認為是有安全感
不過從呢次結果而言明顯係未足夠
經常都說
建立一段關係不是需要時間或者恆心去證明
反而是需要盡可能向對方展現自己的優點
自己默默唔去V不代表展現得到你有安全感
安全感很虛無
不過,真的很重要

已經好耐都冇人再發帖...
緣 就係咁樣..有時有緣無份, 有時有份無緣...
起碼你都知道佢點諗, 已經好好了

batbatbat 發表於 2014-9-4 11:15
呢區都好耐冇新報告了
雖然樓主的故事也不算是什麼新奇事
其實還是那些老生常談

哈,你講哂我想講重點了。

其實好想同樓主講,
技師正正就係見太多男人,
一般都更加缺乏安全感。
樓主你自己唔去V,
但係女主角就以為你有,
當中一定有溝通理解上的誤會與落差。

舉個例,
我原本一星期入兩次骨場,
咩都會玩,
想追某技師,
1) 我繼續一星期入兩次骨場,次次其中一個項目搵心儀技師,其他時間再做下其他項目⋯⋯
2) 我減少至一星期一次,只找心儀技師采耳,然後向佢備案去按泰式。另一次上去只約佢收工後食飯⋯⋯

你覺得兩者對技師有無分別?
安全感可能真係好虛無飄渺,
不過其實好多時都係一點一滴累積返黎。
可能係你講多一句,多一個動作而贏返黎。

當然,一段關係唔可以再行落去,
好多時唔係單單一個問題。
幾時覺得唔可以再向前行,
只有樓主自己最清楚。
希望樓主同女主角都找到屬於自己的幸福。

Please don't believe completely what other js told you about your girlfriend.

That js would have incentive to make you have false perception of your girlfriend (or ex) if that js liked you at the very beginning.

If you truly love your girlfriend, you will not mind after quarrelling with her.

兩個人要製造多點共同經歷,關係才可持久。鬥咀是必經階段,如何適應才重要。其他的,各大大已說了。