发帖
手机端
扫码访问

紅磡搵食第二番@誘人肥EE

12186 |27

食完 "文華" 特餐  再去 "紅磡雞蛋仔" 食埋奶油甜班戟
(http://www.beeezi.com/forum.php?mod=viewthread&tid=637342)
已經飽左八成  在紅磡呢個舊區流連  欣賞一下一些舊建築物 兜了一圈又兜一圈  

行到蕪湖街有間燒臘鋪  見到我最心儀的金錢雞  它就像肥EE一雙渾圓的玉臂  向著我招手
但是我啱啱兩次喇喎  再嚟我真係吃不消了  我呆立在燒臘鋪前兩分鐘  思前想後  去唔去馬好呢
終於理性戰性慾念  速步離開燒臘舖

雖然肉身離開燒臘舖  但係個心始終無辦法忘記  個兩條像肥EE玉臂的金錢雞  行行復行行
又經過 "友聯發燒臘" 對面  終於定力崩潰了  死就死喇  難得碰到心儀對象  就荒唐一次喇
入到去燒臘舖  二話不說  肉金都唔問  唔該:金錢雞湯米粉

睇住燒臘師傅將金錢雞一件一件的剝下  腦海中充滿幻想

金錢雞未到  先有一個例湯送上  傳統燒臘舖例湯  真係無得輸
再嚟係米粉  但係我實在太迷戀主角金錢雞  所以唔記得影碗茄喱啡米粉

金錢雞到喇  嘩!本來飽左八成的我  現在又好似餓番  就像一隻色中餓鬼

睇下右邊那件羊脂白肉  晶瑩通透  處子嫩紅  就像肥EE脫得一絲不掛  等待你的寵幸

俾多個close-up shots等大家一窺全豹  外面甜甜蜜餞  內裡肉光四射  媚態誘人  這金錢雞有三部份
就像肥EE的三圍  現在小象就為大家揭開三圍的秘密

最上面一件全廋似叉燒的肉  真係全廋  如果淨食塊肉  可能會覺得乾左D  但這廋肉  調味得唔錯

中間就是我的心頭愛  爽脆甘香  不覺油膩的冰肉 (冰肉係燒臘師傅教我講) 雖然每吃一口都似犯了強姦罪的內疚
但個種快感...剌激...判我宮刑至算啦  

最低層是一塊雞膶  但雞膶有點敗筆  無雞膶的香  口感硬掘掘  唔知係咪急涷貨  所以要三件夾埋一齊至最好吃

肥EE雖然銷魂奪魄  但底線一定要有  幾十歲人  唔好去到太盡  所以小象都量力而為  輕嚐肉香後  便抽身而退
這是餘下唔食㗎喇

埋單只是$33  我重以為要$45左右  元朗 "金記" 就係要$40幾  這間 "友聯發" 好食過元朗 "金記" 而價錢重平咗¼
所以經過路過  千萬不要錯過  最好三個人去食  一人食一件  咁樣就食得開心D安心D

埋單時我重走去擦下燒臘師傅鞋  師傅著白色背心紮條馬尾  好似過氣蠱惑佬咁樣  讚下佢D嘢得
又可以影多幾張相喇

臨走都要望多一眼我的最愛  學陳振聰話:好靚...真係好靚...好靚...好靚...真係好靚...好靚...真係好靚...
肥EE...有機會我嚟同妳再續未了緣

發覺下面有一串唔知乜嘢  求教下蠱惑佬燒臘師傅  佢話係燒鵝膶雞膶  懷舊嘢好正㗎  下次試下呀
我話我會介紹朋友嚟食  蠱惑佬燒臘師傅好開心

以上表達方式  好像好假  好浮誇  好信唔過  但我可以告訴你  我在燒臘舖前的心理鬥爭  小象當時想食
又唔敢食的心情  又痕又怕痛個種矛盾  真的90%是實況  只是加上一點情色效果  令情節更生動有趣而矣

多謝收看

评分

肥EE太誘人啦!:em6:
都唔記得有幾耐冇食過金錢雞
後生果陣屎本錢夠,去親鳳城都要碟金錢雞,噢,佢地的雞膶好食到冇朋友
而家氣管炎 (妻管嚴) ,呢類不健康食品早就不能進入身處十呎範圍
有時我行過一些舊式燒臘店,就算有金錢雞掛出黎,但都唔見好似象版你影得咁油淋淋
睇到相已經食指大動
你都好忍得口,俾我就幾大就幾大,燒賣就燒賣,成碟掃光至講,食剩幾件,好浪費啊~
象版今次個肥EE介紹,完全o岩我胃口
你當時的心理鬥爭,我百分百了解
蕪湖街,係咪?
一於自己偷偷走番轉,橫掂年初檢過膽固醇,都超左標囉,食埋呢餐至算。

聽得多。不過真係好少燒臘鋪有得賣!又唔係成日食,咪當獎勵自己囉(完全係藉口)!有食唔食,罪大惡極。都要搵日去荒唐一次喇!

頂!而家十二點幾,已經肚餓嘅啦....
睇個報告,一路睇一路流口水......
真係想飛車出去食......
有次我去睇 body check 報告
多口問吓個醫生為健康計,我有乜野要食少D
個醫生話.....你鍾意食嘅野就唔健康、你鍾意食嘅野就要食少D
睇完象版你個報告.......又諗起醫生句至理明言喇...:em2:
不過.....我知自己一定忍唔住.....死就死啦.....肥EE....我實幫襯你:em11:

楼主 发表于 2012-5-7 13:40:29 | 显示全部楼层 来自: 香港

我都話你地一定睇到起肉念架喇{:soso_e113:} 33蚊超値...如果件雞膶做得好D就好lu{:soso_e124:}

楼主 发表于 2012-5-7 13:44:52 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-5-7 12:54
頂!而家十二點幾,已經肚餓嘅啦....
睇個報告,一路睇一路流口水......
真係想飛車出去食......

為左肥EE  厘個報告我真係用盡心機去寫{:soso_e166:}
如果寫得唔好  效果會大打折扣{:soso_e114:}
這間是一間老店  唔會咁快執笠  梗有機會去食到嘅  放心喇{:soso_e165:}

kkbbq 發表於 2012-5-7 13:40
我都話你地一定睇到起肉念架喇 33蚊超値...如果件雞膶做得好D就好lu  ...

死囉,我成日都羅羅攣,諗住肥EE
咁o岩食晏時,有朋友提起金錢雞
好日冇人講,你一出報告就有人提
呢個係天意,註定我短期內要食番次

楼主 发表于 2012-5-7 17:38:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2012-5-7 17:31
死囉,我成日都羅羅攣,諗住肥EE
咁o岩食晏時,有朋友提起金錢雞
好日冇人講,你一出報告就有人提

紅隧過海.....蕪湖街{:soso_e100:}
觀音街~馬頭圍道中間  好易搵{:soso_e182:}   你偷完食  你個主子都唔會知{:soso_e124:}

kkbbq 發表於 2012-5-7 17:38
紅隧過海.....蕪湖街
觀音街~馬頭圍道中間  好易搵   你偷完食  你個主子都 ...

多謝指點
其實我一早就上網搵到佢既位置
幸福,點都係要靠自己主動爭取
最緊要偷食完要抹嘴

楼主 发表于 2012-5-7 18:02:16 | 显示全部楼层 来自: 香港
大表哥 發表於 2012-5-7 12:37
聽得多。不過真係好少燒臘鋪有得賣!又唔係成日食,咪當獎勵自己囉(完全係藉口)!有食唔食,罪大惡極 ...

大表哥師兄  我日日都咁獎勵自己唔掂架  {:soso_e127:} 個件冰肉你試下食  你就知果種罪惡感幾重{:soso_e136:}   但係要過五十歲先了解到{:soso_e120:}