发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之東莞常平茶餐廳VS 西餐廳

15184 |48
楼主 发表于 2012-4-27 14:40:05 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

呢間反而冇叫咖啡奶茶飲,因為當時送了例湯唔錯。
翠華和金豪茶記,咖啡奶茶都OK。

西餐出品喺有改善空間,但以呢個價錢和份量,都算唔錯!

楼主 发表于 2012-4-27 14:42:47 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
SmallD 發表於 2012-4-27 11:31
不過話時話,大陸野,仲有骨,都係熟d好,會食得安心小小!

同意,話唔o埋“屎”冇對證!

楼主 发表于 2012-4-27 14:43:10 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
pp026621 發表於 2012-4-27 11:54
我吃来吃去都一間啊

邊間丫:em5:

ken_choy 發表於 2012-4-27 14:40
呢間反而冇叫咖啡奶茶飲,因為當時送了例湯唔錯。
翠華和金豪茶記,咖啡奶茶都OK。

翠華就應該有保證,但係我係外地就經常遇到野食ok,咖啡奶茶唔掂ge茶記。
尼類我只當係“港式飯店”

楼主 发表于 2012-4-27 15:01:19 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
ryohung0077 發表於 2012-4-27 14:44
翠華就應該有保證,但係我係外地就經常遇到野食ok,咖啡奶茶唔掂ge茶記。
尼類我只當係“港式飯店” ...

聽講常平翠華經營差唔多20年,可謂當地老牌茶記。但是否與香港間有關,就唔多清楚。
絲襪奶茶始終喺香港特色,copy到嘅只是表面,沒有靈魂!

真大鄉里,咁大個仔都未食過豉油鵝,但總係覺得鵝大肉會"鞋".....

ken_choy 發表於 2012-4-27 15:01
聽講常平翠華經營差唔多20年,可謂當地老牌茶記。但是否與香港間有關,就唔多清楚。
絲襪奶茶始終喺香港 ...

應與香港間冇關, 近排話就嚟上市, 話大陸只有上海有分店.

ken哥真係食勻大江南北, 豉油鵝莫講話食, 聽都係第一次聽. 鵝皮上仲見到有小小毛, 應該冇用瀝青褪毛, 咁食都食得安心啲. 另外咩係關頭抽呢?

KEN哥你又破壞左我的減肥大計,:y-47:
但美食當前,死就死啦!:y-82:
好羨慕你可以四圍去吾同地方食野!:y-51:

美寶酒店好出名的,因為店內有間同名的夜總會,
3-4年前經友人帶路去過一次,
當時的我猶如鄉下仔出城,目瞪口呆!

楼主 发表于 2012-4-27 19:28:36 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
lx8000 發表於 2012-4-27 16:29
真大鄉里,咁大個仔都未食過豉油鵝,但總係覺得鵝大肉會"鞋".....

正常鵝都要飼養一年才可以“湯”,成年始終夠鵝味!
而好農家都會將母鵝飼養生蛋,再孵化鵝崽。
當然飼養場一視同仁,夠期就上市賣。

我老表農場有養鵝,由距口中略知一二。。