发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之東莞常平茶餐廳VS 西餐廳

15191 |48

對上一個禮拜在廠stay兩晚,第一晚同個廠長去咗美寶茶餐廳dinner…
餐廳都闊落,唔迫,分兩層。卡座舒服!

餐牌。

@@招牌豉油鵝,48元/例
鵝脾位,真喺唔錯!用了乜牌子頭抽我唔知,但肯定用了關頭抽,
其鵝件入口鹹香有濃郁豉味!將鮮鵝置於頭抽汁浸熟,鵝肉既嫩又入味!

@@金針菇肥牛煲
睇個買相都幾衰下? !咁你就錯啦!肥牛一啲都唔“拉”唔un~
仲嫩身(當然唔排除落咗爽肉粉)。金針菇都新鮮正路。 。
最驚喜喺底面落咗沙嗲醬,抄返底,啲味出曬來,好正!

@@蒜蓉炒芥蘭,一般。嫌老身咗啲。

部長仲推介清湯牛腩,話個個完個都讚口。咁下次試下啦!

勝惠:¥124(2人)

第二日做完嘢收工返酒店,一人dinner找節目玩。
沖完個涼落返酒店樓下,去附近嗰間西餐廳食嘢
前排入住酒店時,經過已經有留意到呢間“伯頓西餐廳”
發覺生意唔錯,咁今晚一定要去試下啦。

Waitress頗有禮貌歡迎並帶我到無菸區。 。 。
有人彈奏著鋼琴,竟然喺《you are my apple》嘅旋律。 。
環境唔錯,適合拍拖情侶來呢度撐枱腳。

有個套餐promo睇來又幾抵食!

捒咗一份單人果木燒牛仔骨套餐,做promo得108元(免+1)
睇返menu單叫一件果木燒牛仔骨都要88蚊啦。

前菜有木瓜沙律。

牛面餐包+南瓜羹。 (服務員企旁邊唔好意思影相)

實際出品竟然正過menu幅相。

7成熟,色水相當吸引!極濃牛肉味道,肉質軟腍juicy,充滿香濃肉汁!
呢件牛仔骨扒,太厚身,近骨位得5成熟,完全品嚐到濃郁的鮮牛香。
認真令人回味無窮!

慢慢嘆完呢塊有份量嘅件扒已經十分之飽。

餐後上面個芒果布丁,個胃已經裝唔落。

勝惠:¥108(1人)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

總括來話常平茶記室內環境比深圳多數茶記闊落,當然都有和香港一樣迫嘅。
例如常中元街嗰頭“翠華”,“金豪”和“曼聯”; 但大家茶記出品都大同小異。

至於西餐廳,得試過呢一間。當然裝飾環境方面比不上深圳一啲高級西餐廳
富麗裝潢,但與同一線例如“綠茵閣”,“雨花”和“名典”等相比,認為其
出品方面中規中矩,性價比頗高!

评分

真系吃得  吃盡大江南北

楼主 发表于 2012-4-27 01:22:45 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

茶餐廳既菜,睇落做得唔錯喎
西餐既T骨牛,好似燶左小小!不過牛味足就好!

楼主 发表于 2012-4-27 01:48:46 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
SmallD 發表於 2012-4-27 01:26
茶餐廳既菜,睇落做得唔錯喎
西餐既T骨牛,好似燶左小小!不過牛味足就好! ...

喺呀,細D版。客觀來睇我都唔接愛咯,
但見到塊咁大舊T骨牛要烤熟都需要時間功夫。
燶左小小唔出奇,返而覺得有燒烤味!
喺唔會影響大局嘅~:em21:

Ken哥隻豉油鵝又幾特別喎{:soso_e100:} 豉油雞食得多  豉油鵝又真係未食過{:soso_e112:}

茶記d送應該唔會太差,反而我對佢地咖啡同奶茶比較在意。上面好多茶餐廳就係水吧唔掂。
西餐嘛,一般都普通地方有尼種水平唔錯,
好多時都係呃鬼老多。

ken_choy 發表於 2012-4-27 01:48
喺呀,細D版。客觀來睇我都唔接愛咯,
但見到塊咁大舊T骨牛要烤熟都需要時間功夫。
燶左小小唔出奇,返而 ...

不過話時話,大陸野,仲有骨,都係熟d好,會食得安心小小!

ken_choy 發表於 2012-4-27 01:22
過獎!在辣雞哥面前獻醜了~

我吃来吃去都一間啊

楼主 发表于 2012-4-27 14:31:53 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
kkbbq 發表於 2012-4-27 05:12
Ken哥隻豉油鵝又幾特別喎 豉油雞食得多  豉油鵝又真係未食過  ...

特別幾正!味道有別客家碌鵝,入味得來似鹵鵝。:y-5: