发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之東莞常平 "洪記" 潮州打冷

17173 |55

呢間算喺宵夜。月頭上去廠睇完貨,都差唔多夜晚9點鐘。
個廠長就帶我來到呢間食打冷!打冷我仲意!睇下呢度味道又喺點。 。 。

“洪記”位於常平火車站木倫大道中間位。 。入咗嗰條街,
就見到兩邊好多經常宵夜食肆。 以潮汕沙鍋粥為主。
打冷就得呢間。鋪面算闊落,擺有10枱。揾個位置坐抵,就去點餸。 。

起碼4-50種菜式,琳瑯滿目,種類眾多!

@鹵水鴨,話40蚊/例。

@番薯粥
個粥“稀/傑”適中,粥米綿身! 1蚊碗喎!平唔平呢~~

@凍花蟹
叫咗一只試下。個頭細只(當然比唔上卡版,食過果啲),但38蚊只,都收貨。
雖然冇膏,但蟹肉又真喺幾新鮮啵。我一個人食曬。 。 。

@酸菜魚腩
睇到冇? !無花無假真喺魚腩!魚腩嗰層油脂入口即化,
嗰種魚油飄香。正到不得了~ 咩話? 10蚊碟? !我有冇聽錯? !

@鵝腸
呢樣就麻麻,同“會龍居”對比就真喺差幾班!
雖然談不上肥美,但都算入味爽口。

@鹹菜豬肚
這個就失敗!豬肚太un。返而鹹菜送粥唔錯!

@魚飯
潮州打冷點可以少咗呢樣嘢,本來叫條“烏頭”咯,不過太大條,怕食唔曬。
呢條喺池魚來嘅,冇幼骨,啖啖肉。食出魚嘅原味和鹹香。
點潮州豆豉醬食,好正! !咦~ 有鱼春喎!

@五花腩炆鹹菜
五花腩大大舊,炆相檔腍身!最正嘅都數潮州鹹菜(未到季節就收成醃製,睇落似芥菜)。
腍身得來又唔會糜爛,油綠菜葉,睇落很健康。是否豬油緣故?

@蓮藕湯
最後一人一大碗蓮藕煲龍骨湯,食材都煲得腍身。如果再走味精就prefect~~

食完10點半左右,客人越來越多。見到有班6人,仲等位~而隔離阾舍沙鍋粥都OK好生意~

呢度平靚正!宵夜好選擇!

盛惠:¥108(2人)。

下篇預告:
@風子飲食@之東莞常平 "伯頓西餐廳"

@風子飲食@之東莞常平 "美寶茶餐廳"

评分

除左魚飯,其他的都不大興趣!
東莞真係好耐無去過,無十年,都應該有七,八年!
就算呢度超好味,我諗我去深圳食既機會較大!

楼主 发表于 2012-4-26 22:02:40 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

當然啦路途遙遠唔通特登撲上去食過宵夜貪過癮咩!

不過在深圳要揾到有水準又多choice嘅sin low~
難道你有好介紹?

打冷睇上去都幾多款式,價錢又ok。
唔知d鵝片正唔正?

楼主 发表于 2012-4-26 22:12:25 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
ryohung0077 發表於 2012-4-26 22:09
打冷睇上去都幾多款式,價錢又ok。
唔知d鵝片正唔正?

冇識鵝片啊,兩個人食唔到咁多!
等我下次有去,再試完話你知。

食咁多野兩個人先一舊鬆D,有無搞…錯?
好似時光倒流30年咁,真係無得頂!

楼主 发表于 2012-4-26 22:45:06 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
無爭有為 發表於 2012-4-26 22:39
食咁多野兩個人先一舊鬆D,有無搞…錯?
好似時光倒流30年咁,真係無得頂!
...

唔喺你估。。

下次去試下鹵水,小炒類

潮州打冷正{:soso_e179:} , ken哥又一推介. 我打冷就必食鵝片, 凍蟹, 大眼雞.

ken_choy 發表於 2012-4-26 22:45
唔喺你估。。

下次去試下鹵水,小炒類

今次小弟真係服左你啦!:em17:
食神之朵你當之無愧啊!:y-58:

ken_choy 發表於 2012-4-26 22:02
當然啦路途遙遠唔通特登撲上去食過宵夜貪過癮咩!

不過在深圳要揾到有水準又多choice嘅sin low~

就算有都是很久之前的事,不記得了!
前幾天我帶病去龍華探我朋友,因為感冒,
很多東西不敢吃,只吃普普通通清淡的食物!{:soso_e115:}