发帖
手机端
扫码访问

加國小吃

关闭 [复制链接]
5270 |15

鄉下佬出城食Hot Dog  downtown一個食街頭熱狗著名地方 有很多這樣的買熱狗的流動車仔檔…我地食車仔麵…鬼佬食車仔包
我用流利英語??向厘個唔知乜國籍 “車仔包”車長買個熱狗
小象 :  I want this
車長 : #@%^&%都唔知佢嗡乜??
小象 : I do not speak English
車長 : *^%&$#~*都係唔知佢嗡乜??
小象 : I'm hungry  Please give me a good
車長 : I know

咁咪買到一個包包食囉…鬼子子佬地方買嘢…佢地好鬼多野會同你講…我又唔識聽  又唔識講…都幾煩架
自己加入自己需要嘅配料或醬汁
這個就是good果隻Hot Dog~~Good唔Good??一般喇  咁就六蚊架喇
越南米紙沙律蝦卷 拼 鮮果串  兩樣架埋8.9加元
蝦卷內有米粉..生菜..半條葱..清清淡淡I like it
如果想重些口味..可以點這個魚露加花生醬的醬汁
這是加拿大乘美國佬的地道口味薯條..上面有牛肉汁和大大塊芝士
洋葱圈加磨菇培根牛肉漢堡…洋葱圈我就麻麻地咧。加拿大的磨菇特別好味…磨菇十分香濃..
這牛肉漢堡的牛肉  睇都知係好野  鬆軟肉厚  睇都睇得出好味
墨西哥餅 雖然都係一般墨西哥食品用料  但做出的味道  好有水準
地道芝士焗洋葱湯…厘個洋葱湯..內有洋葱..牛油..芝士..麵包..牛肉汁..味道好到厘…….

评分

除了包類食物(本身不喜歡吃包),其他的我都愛吃!為何除了熱狗,其他的沒價錢呢?{:soso_e132:}
語言障礙都是一個問題,若是我,可能差過象兄!{:soso_e101:}

楼主 发表于 2012-4-10 21:36:19 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

estheryau師兄{:soso_e181:} 包類食物在外國一定要試下..{:soso_e112:} 這是鬼子佬的主食..就等於我們中國人的飯...{:soso_e161:} 所以鬼子佬做麵包..一定比較有心得{:soso_e113:}
語言障礙是旅遊的一個嚴重問題...但厚面皮一D...唔怕比人笑...問題就易解決...{:soso_e182:} 鬼子佬大部份友善..有禮..{:soso_e163:} 所以我都放膽一個人搭車週圍去{:soso_e100:}

價錢問題問得好{:soso_e179:} 因為有些是親友比錢{:soso_e114:} 所以唔知幾錢囉{:soso_e132:}

嘩!唔蝕底喎!你隻熱狗的配料仲大份過條腸
我想問白色的係乜野?
個米紙卷雖然有蝦肉,兼有串生果,但8.9加元都係貴左D
薯條配芝士,我冇問題,配牛肉汁,我接受唔到
D汁咁多,薯條咪好淋囉,你覺得好唔好食?
都係個墨西哥薄餅o岩我口味
全世界都係一樣,都係街頭小吃或本地小店既野食最有風味.

kkbbq 發表於 2012-4-10 21:36
estheryau師兄 包類食物在外國一定要試下.. 這是鬼子佬的主食..就等於我們中 ...

象兄,我有一個朋友,他好喜歡旅遊,但大部份都是內地!我跟他說:有些人好喜歡去日本,韓國,台灣...其他國家,我就最愛大陸旅遊!因為我喜歡大陸的風景!說到吃,我都是喜愛中式的!外國人喜愛包,這個我都知,就是因為這樣,我就怕了!
老實說,我普通話真的好普通!但我去到大陸地方,都是厚著面皮的!面皮薄的話,很難融入當中,覓食都艱難!

estheryau1221 發表於 2012-4-10 22:07
象兄,我有一個朋友,他好喜歡旅遊,但大部份都是內地!我跟他說:有些人好喜歡去日本,韓國,台灣...其他國家, ...

到外地,語言障礙係個問題,不夠亦唔係解決唔到,尤其係飲食方面
每次到外地,我對當地食物都好有興趣,一定會去本地人的食店睇下
留意人地食乜野或叫乜野
就算係語言不通的地方,都唔會阻礙到我
我會指手劃腳,務求對手明白我既意思
只要唔好怕醜,冇話解決唔到
最多係叫既野原來唔o岩自己胃口
咪當輪牌遇到神獸囉
其實去到言語不通地方,都冇必要怕醜
大家都唔明大家講乜,冇話邊個唔著
最緊要就係目的達到

chulo2009 發表於 2012-4-10 22:20
到外地,語言障礙係個問題,不夠亦唔係解決唔到,尤其係飲食方面
每次到外地,我對當地食物都好有興趣, ...

嗯,係外地,最緊要面皮厚(越厚越好),唔怕醜!識講幾多就幾多,對方聽唔明,就手指指,或身體語言!最緊要唔好怕被人笑!人地睇得出你唔係本地人,唔識講,都諒解的!

楼主 发表于 2012-4-10 22:37:35 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
chulo2009 發表於 2012-4-10 22:06
嘩!唔蝕底喎!你隻熱狗的配料仲大份過條腸
我想問白色的係乜野?
個米紙卷雖然有蝦肉,兼有串生果,但8.9 ...

朱老版..其實小象唔鐘意食黃介辣和鬼佬酸瓜{:soso_e101:} 只為加入去影相效果靚D{:soso_e120:} 同埋都試下當地口味囉{:soso_e112:} 茄汁我真係非常唔鐘意{:soso_e134:} 所以無落{:soso_e100:} 白色一粒粒果D係洋葱碎....正{:soso_e179:}
米紙蝦卷 和 生果串 其實係分開買  加埋8.9  在加國駛錢係好肉赤架{:soso_e140:}
薯條配芝士  牛肉汁 唔算難食  可以接受{:soso_e100:} 香港依家都有得食 在旺角  成班靚仔靚妹排隊買 都賣成三十蚊一份架{:soso_e101:}

楼主 发表于 2012-4-10 22:48:36 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
estheryau1221 發表於 2012-4-10 22:29
嗯,係外地,最緊要面皮厚(越厚越好),唔怕醜!識講幾多就幾多,對方聽唔明,就手指指,或身體語言!最緊要唔好怕 ...

態度絶對正確{:soso_e179:} 邊有人夠膽  話自己完全認識當地語言{:soso_e100:}
昨晚飯局上..親友亦談論到三十年前到加國時...以為自己在接受大英教育下的香港成長{:soso_e182:} 都叫識講英語{:soso_e100:} 點知原來北美的英語..好多不一樣{:soso_e114:} 搵到份工..成日比鬼佬鬧都唔知你講乜{:soso_e101:}

]其實你同佢講廣東話、效果都係一樣姐!