发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@ 惠州之旅(飲食篇)

14359 |45

上個月頭因公事要去惠州睇廠,第一次去人生地不熟上來VS做咗功課。
但關於惠州貼子唔多,為有盲公竹咁去。 。 。

首先多謝abc867867小平兄科過來嘅乘車諮信。由羅記汽車站32號位上車,
個半鐘順利惠州汽車站。

出站廠車已到步等緊,直驅落廠做公事先。下畫3點幾做完嘢,廠車再車返
我去惠州汽車站,但我見時間尚早就的士去“惠州西湖”行下(好近)。 。
咪俾人話來咗惠州,國家甲級風景名勝區都唔去行下~

唔驚“東”失路。。

周圍行下,啲街道都幾乾淨闊落~~

行行下5點幾囉啵~ 見到間燒臘餐廳,就鼠入去醫個肚先~
睇下餐牌,咁嘅價錢你又估唔估到呢?

油雞飯10蚊雞!但真喺超曬值!
飯嘅份量就少咗啲,但食完可以免費隨量添飯! !

唔添飯了,再叫多個牛腩湯河粉,又喺10蚊人仔。

食到飽一飽搭的士去惠州汽車站坐大巴返歸。 。 。
Btw, 惠州的士起步才7.5元,而深圳e+喺14元(啪得住香港!!)

上個禮拜又話要上廠睇貨,咁就早收返屋企拾幾件衫啦啦聲撲上去。 。
點解咁早,當然有目的。到步後,同個的士話去“金帝會所”
(響度多謝yankumi141兄好介紹),5分鐘到門口,車資才9蚊。 。

骨場包膠響度:
http://www.vshare.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=631197

自助餐一日兩餐。
晚餐:6pm – 8pm
宵夜:1130pm – 1230am

以下喺是夜晚餐:有魚,有雞,有鴨,有點心,甜品,湯水,飯粥等。 。
都算豐富,但味道點普普通通。 。

揚州炒飯。

炒蜆

炒花甲

吉列

晚餐食唔少嘢~

宵夜餐~

食飽飽,訓較較。 。第二朝8點起身,10點落廠做正經嘢。

下畫5點零做完公事,廠車又車我去到惠州汽車站。但我未走住。 。 。
又去西湖遊蕩? ?當然唔喺啦~
去呢度啊~ 見到冇~~ 坐返去都成8-9點啦,緊喺個肚緊要啦。

室內。

茶記啲嘢都喺千篇一律,但價錢拍得住深圳水平。 。

叫咗個豆腐火腩飯¥23蚊。送個例湯真喺把鬼!完全味精湯! !

豆腐火腩飯,都算OK入味。豆腐滑嫩,火腩大小起碼有10舊之多。
不過火腩唔喺上等貨色。

食剩幾舊火腩。

Btw要贊嘅喺呢間wifi...

兩次惠州trip都算幾順利。位置唔算偏遠,個幾鐘車程,話咁快就到。
希望下次有假期,安排全日去遊玩下~~

多謝收睇!

评分

見到都留口水啊~系我至愛~豆腐飯啊{:soso_e105:}  你就好~成日出差去~吃

這個惠洲西湖我都去過喎  ok靚架{:soso_e112:}
惠洲好多地道客家菜食架喎  有無去幫襯一下啊ken哥{:soso_e124:}

楼主 发表于 2012-4-8 22:21:55 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

食豆腐~ 禾到仲意啊!!
面層炸到脆脆o地,裡面卻很滑嫩~ 正~~:y-38:

十幾年前,我都要出廠去惠州,那處的西湖,更是每晚食完晚飯,行番酒店必經之路!

ken_choy 發表於 2012-4-8 22:21
食豆腐~ 面層炸到脆脆o地,裡面卻很滑嫩~ 正~~

:y-87: 火楠豆腐飯啊

楼主 发表于 2012-4-8 22:29:27 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
SmallD 發表於 2012-4-8 22:22
十幾年前,我都要出廠去惠州,那處的西湖,更是每晚食完晚飯,行番酒店必經之路! ...

行返去,真喺好寫意,相信身心都好relax~~

金帝會所就響西湖旁邊,嗰日朝早起身,見到好多人去湖邊撒太極~~{:soso__8105980986891038216_4:}

ken_choy 發表於 2012-4-8 22:29
行返去,真喺好寫意,相信身心都好relax~~

金帝會所就響西湖旁邊,嗰日朝早起身,見到好多人去湖邊撒太 ...

夜晚好多蚊,入夜後,行過暗暗既路燈,會見到每個人頭頂都有一舊雲,其實係蚊黎!

楼主 发表于 2012-4-8 22:41:26 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
SmallD 發表於 2012-4-8 22:38
夜晚好多蚊,入夜後,行過暗暗既路燈,會見到每個人頭頂都有一舊雲,其實係蚊黎! ...

十年前惠州都好鄉下,我諗我行過嘅都應該未鋪好。
不過細D版好嘢,你唔驚有人扑出來打搶咩。

ken_choy 發表於 2012-4-8 22:41
十年前惠州都好鄉下,我諗我行過嘅都應該未鋪好。
不過細D版好嘢,你唔驚有人扑出來打搶咩。 ...

你估食飯得我一個咩,十幾人行,都幾壯觀架