发帖
手机端
扫码访问

越南 & 日本

关闭 [复制链接]
5304 |13
加國各式人種混雜  想嚐各地風味食物  可謂垂手可得  就在我家附近一條街已有中國..印度..意大利..中東..越南.. 日本…林林總總…
今天嚐試越南下午茶
越南春卷 其實無論內面卷嘅係乜嘢  我都只覺得是同一種味道  恕小象不懂欣賞
這個燒牛肉三文治  又真係唔錯  果幾條燒牛肉牛味香濃  加上越南香菜 青瓜洋葱….good
越南滴滴咖啡  差唔多港幣50蚊一杯  我睇見杯底果三分一杯甜媡奶 都打左個冷震
點解無厘頭多左杯冰嘅
滴完杯咖啡 等於一半甜媡奶 一半咖啡 唔撚駛講都甜到標尿喇 咁唯有叫服務員攞杯水溝淡D 但溝左之後都係超甜囉
原來杯冰就是發揮它的作用的時候了 把熱咖啡倒入入冰內  冰塊迅速溶解  冰水混和咖啡 成為一杯涷越南滴滴咖啡  一試之下香濃幼滑  小象可用極品來形容此咖啡  唔怪之得會有杯冰  原來係有原因嘅
這是一間頗具名氣的日本料理連鎖店
芝麻醬波菜
鰻魚壽司  中間有牛油果…最吸引反而是中間的牛油果
這是一個日式燒汁雞扒…. 我媽媽用來送飯
日式海鮮沙律…有蝦..帶子..墨魚.. 咪睇少上面Wasabi….無乜顏色攻鼻到PK
這個唔記得叫乜春野嘅卷物  我D屋企人超鐘意食  
厘個係我最鐘意嘅 “煙三文芝士蟹柳壽司” 我平時唔食蟹柳厘D做假食物但這個煙三文和芝士蟹柳組合成的壽司出奇咁吸引我
大蝦天婦羅  加拿大D爛鬼雪蝦  都做到合格水準
太卷平平無奇
吹左咁耐 我其實最想講吓這三文魚剌身 成吋厚一件剌身  唔知各位有無流口水
小象就覺得流口水過流口水咧  第一次食加拿大三文魚  心諗一定夠新鮮  夠鮮味  但食多兩次  你就會發覺越食越唔掂  我地香港人  食慣挪威三文魚..魚肉爽脆..魚油花特多  但加拿大三文魚 魚肉偏淋  魚油少  我食完厘次  我下次嚟加拿大  都未必再食三文魚lu
這餐壽司為港幣550元  正宗韓國仔手作壽司嚟架

评分

都唔知象版你係想"讚"佢定"彈"佢
壽司唔係以日本才是最正宗咩?{:soso__16586374002974229946_2:}
我見相裡面的日本菜,用料和調味都係偏濃
好明顯係為左迎合非日本人顧客口味
不過冇所謂啦,我諗都應該幾惹味
份三文魚刺身外相真係好吸引

杯越南咖啡,哈,咁重本落咁多煉奶
我都怕怕
原來象版唔鐘意食越南春卷
不過我就好鐘意
鐘意佢既脆皮,鐘意裡面既粉絲,鐘意沾左魚露白醋汁既味道

象版,你嗰餐越南下午茶幾多錢埋單!
杯越南咖啡都成港紙五十幾,呢餐下午茶都唔會太便宜!

至於日本菜,我都唔喜歡食有太多汁醬的食物
因為大多數的日式汁醬我都覺得味道偏甜{:soso_e143:}
象版媽用日式燒汁雞扒送飯,但係 kt 都係寧願食吓壽司同魚生算喇!:em19:

越南滴滴咖啡咁多媡奶,真喺頂唔順!
雖然冰水媡奶混合一齊口感唔錯,但可能cover咗咖啡味。

呢個日本餐價錢都算尚可接受。
三文魚買相真喺靚,聽你講口感不佳,就真喺可惜咗d

楼主 发表于 2012-4-8 21:28:40 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

加國食野雖然貴{:soso_e127:} 但水準一般都OK{:soso_e100:} 所以難食極都有限{:soso_e189:} 所以唔讚都彈唔落{:soso_e120:} 就如我講完厘番話  講完等於無講{:soso_e113:}

朱老版  韓國比日本侵略統治過  兩國文化亦相近  所以韓國佬整壽司唔會比日本人差{:soso_e124:}   而且韓國佬壽司一般賣得平過日本人{:soso_e112:}

我試完餐廳杯越南咖啡  昨日立即去越南的商店搵越南咖啡{:soso_e112:} 仲賣埋個滴滴壺番屋企玩{:soso_e102:} 包越南咖啡7蚊{:soso_e121:} 個滴滴壺6蚊{:soso_e114:} 這包正宗越南咖啡  十分濃郁  充份發揮越南咖啡味道和特色{:soso_e124:} 正{:soso_e179:}

楼主 发表于 2012-4-8 21:35:11 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
kt1997kt 發表於 2012-4-7 16:56
象版,你嗰餐越南下午茶幾多錢埋單!
杯越南咖啡都成港紙五十幾,呢餐下午茶都唔會太便宜!

我無寫價錢  因為我都唔知{:soso_e120:} 因為唔係小象埋單{:soso_e113:}
杯越南咖啡  可能我計錯數{:soso_e112:} 應該四十幾港紙je{:soso_e143:}
日本燒汁鐵板雞  我梗唔會叫  但亞媽要食  笨實都要叫雞{:soso_e127:}

楼主 发表于 2012-4-8 21:41:32 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
ken_choy 發表於 2012-4-8 16:09
越南滴滴咖啡咁多媡奶,真喺頂唔順!
雖然冰水媡奶混合一齊口感唔錯,但可能cover咗咖啡味。

Ken哥越南滴滴咖啡唔落媡奶  原來真係發揮唔到越南滴滴咖啡最佳效果{:soso_e125:}
我買左越南滴滴咖啡在家中飲  但無媡奶  硬係差DD  一陣超市開門再去買媡奶{:soso_e112:}
越南滴滴咖啡味道極濃  冰水媡奶混合  都唔會搶到咖啡味道{:soso_e100:}

kkbbq 發表於 2012-4-8 21:41
Ken哥越南滴滴咖啡唔落媡奶  原來真係發揮唔到越南滴滴咖啡最佳效果
我買左越南滴滴咖啡在 ...

諗想又喺,越南滴滴咖啡本身個味好“熏”又澀,
非媡奶呢種潤滑劑中和又真喺揾唔到第二樣。 。

楼主 发表于 2012-4-9 08:14:31 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
ken_choy 發表於 2012-4-8 22:37
諗想又喺,越南滴滴咖啡本身個味好“熏”又澀,
非媡奶呢種潤滑劑中和又真喺揾唔到第二樣。 。 ...

今早買左罐"壽星公媡奶"嚟沖越南咖啡{:soso_e112:} 果然真係正到無得頂{:soso_e179:} 剛好有朋友造訪  整一杯朋友嘆{:soso_e124:} 他說:立即要去買番包越南滴滴咖啡{:soso_e102:}
但係罐"壽星公媡奶"真係肉都赤 3.69連稅要4.1{:soso_e126:} 加拿大點生活啊 {:soso_e101:}

kkbbq 發表於 2012-4-9 08:14
今早買左罐"壽星公媡奶"嚟沖越南咖啡 果然真係正到無得頂 剛好有朋友造訪  整 ...

睇來象版終於領略和品嚐到越南滴滴咖啡真髓。:y-11:
我都要買返屋企試下。 。

btw, 火車站嗰間越式餐館拾咗啦。以後冇得就腳去嘆返杯越南滴滴咖啡lu...:y-63: