发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之東莞虎門5星級酒店自助餐

22807 |105

周日跟大隊去□左硝煙運動而聞名的歷史古鎮東莞虎門。
鴉片戰爭紀念館、威遠砲台、沙角砲台以及虎門海戰博物館近在咫尺。
62層樓高的東方索菲特酒店是東莞第一高的酒店,非常顯眼,很遠就能看見。{:soso__5110758218285890694_1:}

星級酒店自助餐,而且位於61層之高,感覺一定飄然,令人興奮又期待!
酒店方安排周到專車接送,5點半從深圳出發。{:soso__15713912777035813029_4:}

一路大家“雞動”闊談,一個半鐘很快過去,到達酒店樓下。。。

酒店位於商業地帶中樞,周邊環境。。

一樓lobby..

天花裝飾。

電樓直上第10層才是酒店RECEPTION。

空中花園。

室內恆溫泳池。

順便參觀了酒店客房。

客房2,

鳥瞰下去,人似螞蟻那般渺小。。

夜幕降臨,腳底下的虎門鎮。燈光霓虹,越夜越精彩!{:soso__17300811386380020805_4:}

“海之光”餐廳內客人,雖然是開放自己助餐,但這裡並沒有很喧嘩!
相反的卻大家很自覺甘品嘗著美食,竊竊私語。此刻餐廳所播放o既
輕快美國鄉村小曲,卻令人感覺暢盈。。{:soso__4735866622833513301_3:}

餐廳一角。

紅酒區(紅酒另收費)。{:soso__16702902691317835272_1:}

海鮮,貝殼類。

美國生蠔,新鮮,口感好cream。唔錯!{:soso__12744067812480154884_1:}

希靈魚刺身,新鮮多籽。

鴨胸肉,一般!凍身鞋口。

沙姜豬手。

燒味。

牛仔骨。

肉醬意粉+牛仔骨。

羊扒,專人照燒。新鮮堅正!肉質juicy,惹味!{:soso__14893423522681760410_2:}

法式面包。

自制chocolate..

糕點甜品。

食到飽一飽,整多杯coffee。。prefect~~
天花上創意吊燈(用紅酒杯做裝飾)。。{:soso__554580730384762261_2:}

倒影落杯coffee度,好不寫意!!

太飽了,食唔到雪糕。。

{:soso__16799628203100996461_4:}

這間酒店無論從入住客房,還是休閒和飲食等,性價俾都相當吸引。
有機會一定再來!{:soso__16707098676592185551_2:}

评分

整體感覺可以喎,仲有專車更直得一讚;喱間酒店應該有招呼旅行團吧。
酒店房又吾係好大,但算舒適,浴缸有一個臨窗的,居高臨下浸浴,有氣勢。
反而夜景又吾係咁特別喎。
自助餐貝殼類算肥美,羊排更吸引。
更喜愛咖啡杯倒影吊燈的意念,有藝術細胞。{:soso_e179:}

楼主 发表于 2012-4-5 15:30:41 | 显示全部楼层 来自: 广东

多謝威廉兄支持!

專車來回接送,到福田口岸。酒店有招呼旅行團。
客房唔算大,但從設計和裝飾俾人好warm既感覺。
有落地玻璃窗既客房更加,俾人果種視感享受!
順便多口問一句,話得一間總統套房,但不對外開放。
隻招呼省級以上官員,港澳特首或獲邀國外來賓。認真巴閉!

餐廳環境舒適,某一個角設計layout給我新穎,有創意感覺!
自助餐出品質數亦唔,特別甜品由法國大廚操刀。有期待!

ken_choy 發表於 2012-4-5 15:30
多謝威廉兄支持!

專車來回接送,到福田口岸。酒店有招呼旅行團。

酒店房基本上是有法式設計的影子,當然傢俱放置上離不開傳統的布局,整體冇驚喜而可接受;忘記請教,收多少錢一晚?

楼主 发表于 2012-4-5 15:52:46 | 显示全部楼层 来自: 广东
williamchow 發表於 2012-4-5 15:42
酒店房基本上是有法式設計的影子,當然傢俱放置上離不開傳統的布局,整體冇驚喜而可接受;忘記請教,收多 ...

價錢我都有點模糊。。
標準單人房,約480人仔。
豪華雙人房,約560人仔。

ken_choy 發表於 2012-4-5 15:52
價錢我都有點模糊。。
標準單人房,約480人仔。
豪華雙人房,約560人仔。 ...

差不多啦,新、高有景,可接受。

睇落自助餐,睇樣都幾好,款式就大路左小小,
但唔知係咪相機問題,我見朱古力池既色咁淺色既!

我去過甘多次虎門~點解無去過啊  比其他酒店好好好好多

楼主 发表于 2012-4-5 16:37:59 | 显示全部楼层 来自: 广东
SmallD 發表於 2012-4-5 16:19
睇落自助餐,睇樣都幾好,款式就大路左小小,
但唔知係咪相機問題,我見朱古力池既色咁淺色既! ...

大路貨色,去之前話又凍蟹龍蝦之類,但去到卻話入唔到貨。

影朱古力池閃□左下,顏色淺□左少少。。
呢隻唔知系埋加□左cream, 顏色偏白。。

ken_choy 發表於 2012-4-5 16:37
大路貨色,去之前話又凍蟹龍蝦之類,但去到卻話入唔到貨。

影朱古力池閃□左下,顏色淺□左少少。。

如果用黎點生果食,要用黑朱或者小甜朱古力,因為生果會甜或酸,唔可以用甜或有cream既,否則會好易溜!