发帖
手机端
扫码访问

六十多元食一個中東包

关闭 [复制链接]
6778 |23

上次在温哥華Metrotown 見到一間賣中東飽鋪頭{:soso_e112:}   但無機會幫襯 {:soso_e115:}  今次去加國大把時間 {:soso_e182:}  今日又自己去探險  而且Metrotown去過百九幾次  好容易就揾番間中東包鋪頭{:soso_e113:}
老闆係中東敘利亞人  好有耐性聽我D超級英文{:soso_e132:}   最後佢問我一樣野  我真係聽唔明 {:soso_e132:}  最後敘利亞人老闆講出一個字 “辣” 我Say No 咁就解決左  中東老闆你好勁呀{:soso_e179:}
轉轉中東烤肉 “賣飛佛”
我order左個羊肉中東包唔辣  另外一個中東佬 又叫一個豬肉中東包要辣  咁就可以知辣和唔辣的做法  唔知敘利亞人係咪唔飲咖啡嘅呢 {:soso_e103:}  竟然無咖啡賣{:soso_e115:}
先在包底 放上一些像孜然粉味道的調味粉  但味道無中國的孜然粉那麼濃烈 如果要辣就像右邊的那一個  加入辣椒粉
再加入好多生菜
鋪上好多蕃茄
羊肉份量都唔少喎
放入全部材料之後把包皮捲起
中東老闆還將我個中東羊肉包  放近烤爐加熱  好似知道我鐘意食熱包咁樣  佢又唔幫叫豬肉包果個中東佬烤熱個包喎
咬開就係咁樣  都好豐富  內有生菜和蕃茄的清新味道  又有調味料加羊肉的濃烈  所以這中東羊肉包是“賣飛佛”中的“飛佛”
這個羊肉中東包  賣加紙連稅8蚊  兌港幣62大元  份量有香港兩倍咁大  但香港土耳其包連飲品賣35蚊  香港就抵食好多  這個62蚊嘅中東包  真係有D赤赤地  不過 "艱難大"就係生活咁艱難架喇

评分

我好喜歡食中東野,因為好香口,香料多,配以乳酪醬,濃味中帶有清涼的感覺
象版你呢餐睇相材料好似好新鮮,包夠大,餡料又多,睇到食指大動
你提到"像孜然粉味道的調味粉",其實就係孜然粉
孜然係由中東傳入新疆的香料,另一個名叫"阿拉伯茴香"
你在加拿大食到的跟大陸的不盡相同,相信係其中仲加左其他香料
8蚊加紙,有你間旺角飛佛中東店出品兩倍咁大,我認為好抵死
大哥,果邊食碟叉飯都貴過香港啦

五使食,就咁睇都知掂檔啦,
六十蚊貴係貴左D,
但都叫做接受到消費得起,
人一世物一世,老虎蟹都要試下,
五通等第時無晒D牙先黎食咩!

楼主 发表于 2012-3-24 01:05:20 | 显示全部楼层 来自: 加拿大

"阿拉伯茴香" 有朱老版的豐富知識解答{:soso_e122:} 令小象又識多左樣野  多謝朱老版{:soso_e181:}
小象當然明白  加拿大叉燒飯最平都7蚊碟{:soso_e127:} 加國的倍數級消費{:soso_e110:} 但我地D鄉下人 一和香港消費比較 就肉赤丫嘛{:soso_e118:}

楼主 发表于 2012-3-24 01:08:33 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
無爭有為 發表於 2012-3-24 00:43
六十蚊貴係貴左D,

{:soso_e112:} 我都仲寫捨得{:soso_e100:}  去搵肥EE{:soso_e102:} 我就真係唔捨得{:soso_e120:}

楼主 发表于 2012-3-24 02:25:28 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
無爭有為 發表於 2012-3-24 00:43
六十蚊貴係貴左D,

如果在餐廳食..重要比加一服務費..咁就差唔多70蚊一個包..{:soso_e110:} 好彩這間是快餐店形式..先平少少{:soso_e112:}

It is rare in hk, so quite expensive, It cost only 3-4 Euro in Paris and Frankfurt

kkbbq 發表於 2012-3-24 01:08
食  我都仲寫捨得  去搵肥EE 我就真係唔捨得  ...

點會啊,象版咁風流X儻?

kkbbq 發表於 2012-3-24 02:25
如果在餐廳食..重要比加一服務費..咁就差唔多70蚊一個包.. 好彩這間是快餐店形式..先平少少 ...

加紙加一都幾溶下喎!

楼主 发表于 2012-3-25 20:33:03 | 显示全部楼层 来自: 加拿大
無爭有為 發表於 2012-3-25 20:17
點會啊,象版咁風流X儻?

在加國 都多左D骨場 唔敢肯定係咪一定是邪骨{:soso_e102:}
有朋友講  大都是國內EE{:soso_e102:}  價錢和大陸一樣  但是以加紙計算{:soso_e126:}