发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之鄉下兩日遊 (超多圖)

7537 |19

老表落來香港掃貨,佢話自己揸車過來,泊響羅湖聯檢大樓嗰度,
問我聽日週未要唔要坐佢返鄉下玩,反正無嘢做,第二日一齊返囉。

2pm羅湖出發,兩個鐘話咁快就到(條死仔包,飆到180碼)…

下塌酒店,豪華單人380晚。。

Dinner老表帶我去一間佢朋友開嘅客家私房茶食。 。

@七指毛桃煲龍骨
個湯清而不俗。 。龍骨大大件,無花假!
七指毛桃茅頭較五指好!所以藥材鋪賣都貴啲。
摘之網絡:七指毛桃對支氣管炎、氣虛、食慾不振、
貧血、胃痛、慢性胃炎及產後少乳等病症都有一定的作用。

@家鄉燒鴨
鴨肉好嫩身,食落燒臘味​​超濃郁!正~

@白切雞
睇落啲雞肉喺o埋好實淨呢! !老表農場自養咯,當晚拎來俾店家加工!
雞肉食落鮮甜,無論雞肉和雞皮頗為爽口!飼料雞,化學雞通通行o埋一邊去。 。 。

@鹹蛋豬手
個名喺o埋好怪,諗落都唔多洽啊? !
就喺唔洽,先食出別一番味道!白灼豬手後起骨切片,兩快之間爽一小片鹹蛋。
面頭放一啲潮洲橄欖菜和蒜蔥,跟住再去蒸一蒸。食材簡單,但花心思去做
出一道特色菜,呢樣已加分。何況個味道真喺唔錯!可想而知鄉下有班食客,
真喺食得刁鑽!

@清蒸草魚
又喺一個簡簡單單嘅菜式,但要蒸得好食,就唔喺得個講字咁簡單。
條草鯇魚成2斤幾重,店主話響朋友池塘自己釣嘅。 Mup咁益我o地丫! !
魚肉真喺好鮮甜,但有少少土腥味,可以處理得更好啲。

@青椒炒大腸
有鍋氣!大腸新鮮,咬落“shortshort”聲。 。 。睇落都流口水!

@客家釀豆腐
食客家菜,例牌都少不了叫這個。味道不過不失。

@上湯皮蛋“老鼠耳”
“老鼠耳”喺個菜名,客家人叫活。之前我去友人間菜館食過時,亦了過包膠介紹過。
綠色食品,酸酸o地,維他命C相當豐富。

第二日老錶帶我去佢農場行下。 。
個農場成50畝地,如果放在香港咁就 。 。 。{:soso__15545456440152449496_4:}
請了5個工人管理(裡面種有果樹,養有家禽等)

{:soso__2065872362541828166_4:} 了哥(hello~~ 唔識講嘅)

{:soso__7167129651989321986_1:} 巴之閉,唔理我。 。 。{:soso__16229440460324024149_3:}

雛鴨。 。 。

鵝(燒鵝。。。{:soso__9730213854647097170_2:} )

自養山羊80隻。 。好得意{:soso__2602187111689289310_1:} 。 。 。 。

山柚,應時好食!

又去對面一個寺廟睇下。 。{:soso__8509606240942259546_2:}

體型同香港個差唔多。 。

風水真唔錯。 。

行咗成日,真喺去大嶼山都無咁攰。 。 。
返咗老表屋企,食個家常便飯,就返酒店訓到第日10AM..
原本揾老表飲茶,但忙緊。自己揾食。 。

冇錯,又喺呢間。返親來都會來食!

唔喺吹水,認為這間河粉喺最正嘅!香港揾唔到!
下次要問問喺什麼米打漿。 。 。

牛腩牛雜河8蚊碗(物價通漲對呢度影響並不大。。 。)

自製牛肉餅5蚊碗

食飽飽。 。 。

去車站坐巴士返歸
。 。 。 。 。
{:soso__118731430864208389_4:}

评分

KEN哥你就寫意啦,我返一次鄉下就無咁易啦,羨慕死人!

果隻雞睇雞皮都知掂啦,反而燒鴨睇落麻麻的!

楼主 发表于 2011-11-29 01:54:59 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

第度真好難食到呢隻雞,雞皮底下一啲脂肪都冇!:y-80:

燒鴨其實唔差,不過凍咗之後就麻麻。 。

花左差唔多十分鐘先睇完全文{:soso_e179:}
隻白切雞唔使食  都知係極品{:soso_e112:}
碗牛腩河的牛腩份量  多深圳五倍都有  
我間中都有在深圳  潮洲人開的牛肉店食牛腩河{:soso_e112:}   果D牛腩真係少到想要回水架{:soso_e111:}
所以去潮洲食野真係要搵Ken哥  不過自己搭公車得咧{:soso_e120:}   飃至180公里的小型飛機  我唔敢坐{:soso_e110:}

8蚊碗、5蚊碗,真係要時光倒流好多年先搵到!那些年....重要係物有所值!

鄉下D食物 個人認為比較新鮮、好食、足料。各種蔬菜 禽類都系花心機 慢慢培育既。肯定比城裏面既好食得多、安全得多。
聽講KEN版鄉下系潮州? 潮州牛肉丸、魚丸,各類丸好出名喔。下次是否會帶幾斤翻黎派發?

楼主 发表于 2011-11-29 15:08:16 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
e62309po 發表於 2011-11-29 07:06
ken哥個大佛係邊樹,望落同香港個一樣
返國內如果好似你老表自家養
的雞、鵝,鴨真係好好食

師兄,個大佛有在汕尾海豐蓮花山公園嗰度。

喺呀,老表佢份人好享受生活。
當退休了有個咁嘅農場,偷得浮生半日閒過下半生都幾好。 。

咸旦豬手喺個私房菜老細自創嘅。

沒有預訂咯,因為食完就返香港啦。 。

楼主 发表于 2011-11-29 15:18:10 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
kkbbq 發表於 2011-11-29 07:08
花左差唔多十分鐘先睇完全文
隻白切雞唔使食  都知係極品
碗牛腩河的牛腩份量 ...

多謝象版支持。 。

喺呀,碗牛腩牛雜河真喺抵到無朋友。 。 。

佢架跑車。 。 。

楼主 发表于 2011-11-29 15:21:03 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
大表哥 發表於 2011-11-29 09:28
8蚊碗、5蚊碗,真係要時光倒流好多年先搵到!那些年....重要係物有所值!

大表哥

如果話在香港起碼倒流15年。 。

但在這些年,在這個地方,還找到物有所值嘅嘢!

楼主 发表于 2011-11-29 15:24:51 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
kayee 發表於 2011-11-29 12:11
鄉下D食物 個人認為比較新鮮、好食、足料。各種蔬菜 禽類都系花心機 慢慢培育既。肯定比城裏面既好食得多、 ...

其實唔屬潮州,正確來講喺汕尾海豐。:y-30:

唔使帶咁麻煩化,你要嘅我叫人打包跟巴士落深圳, 到時你去羅湖車站攞米仲好過。 。:y-17: