发帖
手机端
扫码访问

上海出差2天遊記

7847 |12

公司有事, 要我去上海兩日, 做少少野.
首先試坐第一次磁浮先, 真係勁快, 10分鐘到市中心龍陽路站.
High Speed Train.JPG

夜晚後就得閒, 一個人無聊就約埋個上海朋友, 去左城皇廟個邊搵下野食.
Light Dining.JPG

去到最多港人食既南翔, 試下小籠包先, 的確好食, 不過都唔平呀~
Dumpling Restaurant.JPG

食完飽飽地就行過去, 原來有船可以過對岸, 真係有朋友先知呀~
Light view.JPG

Light view2.JPG

夜景係不錯, 不過都係香港好d~
East Pearl Tower.JPG
當然亦都有老土地去, 東方明珠塔影張相啦~
不過就冇上到去, 因為太貴唔太值,
然後送左朋友返家, 就自己返酒店.

第二日唔敢勞煩人, 又就黎上機, 決定一個人周圍行下,
去左世紀公園站附近, 醫下個肚先.
呢個蔥油餅只要2蚊, 但係極之好食, 香脆~好過香港的幾倍.

行下d公園, 睇下d上海人生活,
見到有國內必見的運動.
Park 1 Bad.JPG

同埋有人係到玩詠春黐手.
Park 2 exercise.JPG

行過d見到上海博物館, 原來呢個係中國三大博物館之一,
外形設計亦見特別, 就係傳統的中國人思想 : 天圓地方.
Hist Museum.JPG

跟住差不多時間, 原路坐返磁浮出機場, 原來有air ticket可以平10蚊,
記住拎定出黎呀~上海短trip之旅完, 期望日後都上下去,
價錢係不菲, 好多野貴過香港, 不過都幾方便同較香港有遠見得多.

寫得唔好, 莫見怪呀~
磁浮收費多少, 是否可終站到浦西市中心, 看CHING應是在南京路附近上下車?

南翔小籠包 is a must try!

went there last year and had 2 portions to myself.....

我食過街邊鋪頭仔的小籠包都好食,又好平.

{:soso_e142:}相片都影得好靚。大陸物價貴啊~否則都唔會咁多人殺去香港買野啦。

師兄,除咗坐船,河下面仲有條隧道可以由浦西行去浦東㗎。

小龍包最正

小笼包点赞

上海博物館外型唔錯喎,唔知入邊有咩物品展出呢?

食大包要用飲管