发帖
手机端
扫码访问

最近我愛上越南滴滴咖啡

10812 |45
chulo2009 發表於 2011-7-29 23:53
嘩!象兄好積極,睇黎你對咖啡的熱情比我高。
容許我馬後砲,我見你杯咖啡相,就知奶多左
本來奶的份量可 ...

正呀偶像,等我下個星期照住做先!
打得佢少,上次象版一出咗個post,
我已經叫越南公司D同事帶個滴滴壺俾我,
要到下星期二先到我手,效率真係得人驚

我屋企有幾個,全部都係在越南買,但最好用都係象版果隻不銹鋼款,香港應該有得賣。

楼主 发表于 2011-7-30 06:28:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-7-29 23:53
嘩!象兄好積極,睇黎你對咖啡的熱情比我高。
容許我馬後砲,我見你杯咖啡相,就知奶多左
本來奶的份量可 ...

chulo師兄 小象只係貪飲貪食  積乜鬼極丫 師兄尾段  教小象如有調校一杯上好咖喱的過程 已令小象眼界大開  獲益良多喇
師兄一D都唔係馬後砲  我自己一睇都知瀨野  今次這杯咖啡一定過甜
下次應該少D奶  多D咖啡豆  咁就應該會好D
我反而覺得"越南滴滴咖啡"  應該是由法國咖啡展變出來  因為越南給法國佔領過一段日子    而D法國佬  先有咁浪漫心情  令一杯咖啡 可以這樣悠閒地慢慢滴出來 這是我接觸到第一杯越南滴滴咖啡時的想法乍 無根據架  哈 哈
不過鬼佬嗜甜度  都比我們高 所以佢哋應該飲到一杯甜甜的咖啡 所以他們可以先下甜煉奶

楼主 发表于 2011-7-30 06:43:43 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-7-30 00:16
我屋企有幾個,全部都係在越南買,但最好用都係象版果隻不銹鋼款,香港應該有得賣。 ...

不銹鋼滴滴咖啡壺  在上海街買   未過天后廟  東莞街至公眾四方街之一段  好多餐廳用品鋪頭  有平有貴  我厘個好似係25蚊

楼主 发表于 2011-7-30 06:46:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-7-30 00:01
正呀偶像,等我下個星期照住做先!
打得佢少,上次象版一出咗個post,
我已經叫越南公司D同事帶個滴滴 ...

好野 又多一個越南滴滴咖啡愛好者
kt師兄  你同事可能搭船來回  咁咪咁耐囉

kkbbq 發表於 2011-7-30 06:28
chulo師兄 小象只係貪飲貪食  積乜鬼極丫 師兄尾段  教小象如有調校一杯上好咖喱的過程{:1_1 ...

法國人悠閒講得冇錯,但據我所知,今日的法國沒有如此炮製咖啡法
煉奶雖是來自歐洲,以煉奶入咖啡只越南此一家
我猜越南滴滴咖啡是越南本土人當年將城南本身的飲食文化套用於沿自法國的飲咖啡習慣
正如我地港式奶茶,飲奶茶是英國人的習慣,今日港式奶茶跟英式奶茶已是兩碼子的事,青出於藍勝於藍
講多一個蛻變例子,西多(French toast),正宗的法式多士,是以奶和蛋開薄漿,浸透白麵包後慢火煎
港式西士則在麵包中加入果醬,用重油煎或炸,出來的效果是多士外厚厚一層蛋酥,味道亦比正宗法多香口
頭先講開奶茶,介紹一個飲奶茶方式俾象兄
將鮮奶煲滾,以奶代水,直接以奶沖茶,比傳統奶茶香滑好多

越南滴滴咖啡豆, 睇相好似幾正€~~~~~

楼主 发表于 2011-7-31 06:09:28 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-7-30 10:44
法國人悠閒講得冇錯,但據我所知,今日的法國沒有如此炮製咖啡法
煉奶雖是來自歐洲,以煉奶入咖啡只越南 ...

chulo師兄對飲食文化  果真有研究 小象  佩服 佩服
師兄對食應該都甚有要求  甚至應弄得一手好菜
因為我認識真正喜歡食的人  除會四出搜羅美食外 更會在家將吃過的好東西  自己鑽研一番 唔知小象又估得啱唔啱呢??
chulo師兄 對飲食咁講究  可否在飲食區比D好介紹大家呀

kkbbq 發表於 2011-7-31 06:09
chulo師兄對飲食文化  果真有研究 小象  佩服 佩服
師兄對食應該都甚有要求  甚至應 ...

研究唔敢講,為食就一定架啦
自從同虎虎一齊,廚房已成為我既禁地,冇得我做一家之煮,最多係食完飯放我入去洗碗
總之,在家,好既一餐,唔好又係一餐,不過好既當然係佔大多數.....唔係,應該係百分百(講真話會好易冇命!)
飲食區早就應該去獻醜一下,因某些原因,竟然遲左一年半
見咁多好介紹,我好快就會入去做初哥,到時象兄要照住照住.

好野好野!
等睇偶像你嘅大作!:em17:
一個長氣版主,加埋我呢個長氣元老,
如果大家都唔吞泡的話,
以後D飲食報告又會变到水蛇春咁長嘅喇!:em8:

象版,你快D落訂俾朱佬版主啦,以示誠意,
佢信用評級AAA+,唔怕佢着草的,
條數我担保!:y-18: