发帖
手机端
扫码访问

最近我愛上越南滴滴咖啡

10809 |45
我饮过一次真系好苦。。。

原來象版先至系咖啡大師,資歷深厚,小弟失敬啊! !

楼主 发表于 2011-7-26 21:46:20 | 显示全部楼层 来自: 香港

越南咖啡好濃,飲完真係成個人醒曬。
我個人比較鍾意飲美國既peets咖啡,不過一定要即磨,香好多架!

楼主 发表于 2011-7-28 20:55:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
ballmen 發表於 2011-7-28 18:13
越南咖啡好濃,飲完真係成個人醒曬。
我個人比較鍾意飲美國既peets咖啡,不過一定要即磨,香好多架! ...

越南咖啡  齋啡都比較滑  因為越南咖啡 含油量較高  所以越南咖啡會飲肥人

等我又入黎吹兩句。
飲越南滴滴咖啡,最好用番越南咖啡。當地既咖啡豆之最大特色是以特殊奶油烘焙而成,所以有濃郁的深焙咖啡包裹住濃濃的奶油香味。用太靚既咖啡豆係冇果種效果。
我飲滴滴咖啡廿幾年,始終最靚既都係在越南本土飲到既。
我試過從越南買咖啡豆番黎自己沖,但味道始終差D,後來才留意到雖係越南出品,但買番黎既非以傳統越南培烘方法,味道未夠濃郁,配cream、milk還可以,但當撞上煉奶,唔單止咖啡味遜色左,連應有既化學作用都出唔到黎。
飲滴滴咖啡,咖啡豆唔駛貴,最緊要味夠重。

楼主 发表于 2011-7-29 06:59:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-7-29 02:20
等我又入黎吹兩句。
飲越南滴滴咖啡,最好用番越南咖啡。當地既咖啡豆之最大特色是以特殊奶油烘焙而成,所 ...

超版原來才是"越南滴滴咖啡"專家 廿年飲"越南滴滴咖啡"經驗喎 夠晒資格喇
小象飲左三兩個月 就在此也文也武 實為之汗顏 多謝chulo師兄指點更正
雖小象飲"越南滴滴咖啡"時日尚淺 但它那種香 濃 滑 把小象一向飲咖啡的口味改變 令我深深愛上它
但小象  尚未找到買到好飲"越南滴滴咖啡"的地方  和什麼牌子是較好  未知chulo師兄  能否給小象一點指引  小象感激不盡

kkbbq 發表於 2011-7-29 06:59
超版原來才是"越南滴滴咖啡"專家 廿年飲"越南滴滴咖啡"經驗喎 夠晒資格喇
小象飲 ...

我邊係專家丫,吹下水o者.
當初我跟象兄一樣,初試滴滴咖啡,驚為天人,立即買齊傢生
我一直都係鐘意飲齋啡,飛砂走奶,唯獨滴滴咖啡不能冇煉奶
因奶太甜唔夠健康,所以近年已鮮有飲,除非上越南菜館
幾年前我仲有在家中自己煮,當飲晒朋友從越南買回來的咖啡豆後,都好頭痕
老實講,我都唔知香港邊度有得買越南咖啡
不過象兄開到聲,我會幫你留意下

楼主 发表于 2011-7-29 19:33:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-7-29 08:25
我邊係專家丫,吹下水o者.
當初我跟象兄一樣,初試滴滴咖啡,驚為天人,立即買齊傢生
我一直都係鐘意飲齋 ...

我飲越南滴滴咖啡  係飲齋啡  已經覺得好正
甜品是我所喜愛  但飲品我反而要少少少甜
chulo師兄講得"越南滴滴咖啡"  有煉奶  先可發揮滴滴咖啡的化學作用   想必定有所道理  小象都要依法一試先得
2011-07-29 19.11.09.jpg
小象立即指令老虎  到超市賣煉奶  比我沖制"越南滴滴咖啡"
2011-07-29 19.14.22.jpg
2011-07-29 19.22.47.jpg
一杯完成的甜煉奶"越南滴滴咖啡"果然真係另一種感覺   但可能我的甜煉奶太多 覺得甜左D  下次唔好咁重手

chulo師兄 聞說九龍城  有些越南商品店鋪  會有滴滴咖啡豆出售 等小象有空去證實一下  有的話一定通知chulo師兄 再向師兄討教越南滴滴咖啡學問

kkbbq 發表於 2011-7-29 19:33
我飲越南滴滴咖啡  係飲齋啡  已經覺得好正
甜品是我所喜愛  但飲品我反而要少少少甜  
chulo師 ...

嘩!象兄好積極,睇黎你對咖啡的熱情比我高。
容許我馬後砲,我見你杯咖啡相,就知奶多左
本來奶的份量可以邊加邊調校,但傳統做法係先落奶後滴咖啡係有一定道理
據我所知,傳統英國飲奶茶,都係要先落奶後斟茶,奶茶味才香
即係好似撞茶既效果
滴滴咖啡都應該同樣道理
你下次試下,廳煉奶照落,咖啡滴好後,唔好咁快攪勻佢
輕輕攪幾下,等咖啡轉停後,望到咖啡係漸變色
先試一口,覺得奶味太淡,可以再攪多兩三下
但千祈唔好攪到味剛好
味剛好的話,除非你一口喝光,否則放多一陣,未溶透的煉奶會繼續溶化,到時杯咖啡就會太甜
我每次飲,都會在杯底剩低一層奶
你試下,你會覺得每啖都有D唔同味道,唔同層次
希望我以上既意見冇老點你.